Депутатите одобриха хората под карантина да гласуват в подвижни урни

Депутатите одобриха хората под карантина да гласуват в подвижни урни

Депутатите одобриха хората под карантина да гласуват в подвижни урни

Поставените под задължителна карантина или задължителна изолация ще имат възможност да упражнят правото си на глас. Това ще стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс. Това решиха депутатите като приеха на първо четене допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Промените бяха одобрени с 128 гласа "за, 45 "против" и 9 "въздържали се", предава БНР. 

По време на дебатите Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор, съобразен с противоепидемичните мерки. "ЦИК е органът, който се занимава  цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка", каза той. 

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия. "Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена". 

"С този закон вие не правите абсолютно нищо, проблемите остават. Затова не ни обвинявайте, че ще заблуждаваме някого, заблуждавате вие", заяви колегата му от БСП Крум Зарков.

От ДПС обявиха, че подкрепят предложенията на ГЕРБ. "От друга страна, не можем да не се съобразим и с опасенията изразени и от колегите от БСП, и от становището в ЦИК и затова на Правна комисия заявихме, че ще внесем наши предложения, които да прецизират и да коригират тези предложения", заяви Хамид Хамид и призова за диалог.

Павел Шопов от "Атака" пък беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в този закон. "Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, да има машинно гласуване", каза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ