Депутатите приеха карантинирането да става по телефон, с SMS или по имейл

Депутатите приеха карантинирането да става по телефон, с SMS или по имейл

Депутатите приеха карантинирането да става по телефон, с SMS или по имейл

С обаждане на стационарен или мобилен телефон, чрез SMS или имейл здравните власти ще могат да карантинират заразените с коронавирус, както и контактните им лица. Предписанието обаче ще се смята за връчено, само ако заразеният върне обратно съобщение. Това става факт, след като депутатите приеха на второ четене на промените в Закона за здравето. 

В закона беше записано, че на задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19. Досега за тези пациенти беше записано, че освен на задължителна изолация, подлежат и/или на болнично лечение.

5000 лв. глоба грози всеки, който откаже или прекъсне задължителната изолация, а в случай на отказ да се карантинира, ще се намесва полицията. Между 50 000 и 100 000 лв. глоба ще получи пък всеки, който извърши износ на дефицитни за страната лекарства по време на извънредна епидемична обстановка, решиха депутатите. 

С 14 дни се удължава срокът за съставяне на смъртен акт по време на извънредна епидемична обстановка. По закон той е до 48 часа.
Дебати по гласуваните изменения нямаше и те влизат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ