Депутатите приеха президентското вето върху част от Закона за извънредното положение

Депутатите приеха президентското вето върху част от Закона за извънредното положение

Депутатите приеха президентското вето върху част от Закона за извънредното положение

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за извънредното положение - за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти. При новото разглеждане на закона народните представители отхвърлиха текстовете със 118 гласа, само 14 гласуваха „за“ спорните точки, а 56 се въздържаха.

Дотук се стигна, след като в неделя Румен Радев обяви, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите – санкциите за неверни новини няма да важат само в извънредното положение заради начина, по който са записани, с което се нарушава правото на свободно слово. А в текстовете за ограничаване на спекулата няма легална дефиниция за това какво са „необосновано ниско цени“ и как се разграничават те от времето, в което няма извънредно положение. Преди гласуването в пленарната зала, депутатите подкрепиха единодушно ветото на извънредно заседание на правната комисия.

По време на дебатите в пленарна зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че светът е изправен пред невидима заплаха и „не е време за политиканстване“.

„Не е най-важното кой ще направи силно изказване. Сега е време за незабавни и решителни мерки и приоритетът трябва да бъде опазването на живота“, заяви още Дариткова.

По думите й сега трябва да бъдем съпричастни с всички, най-вече с тези, които са притихнали в очакване на пика на инфекцията - лекарите, медицинските сестри, шофьорите, санитарите, доброволците, полицаите, социалните работници.

„Тяхната мисия е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа, да преодолеем тяснопартийните си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата. Затова призовавам да приемем това вето, за да може законът да стане факт“, каза още Дариткова.

Лидерът на БСП също излезе на трибуната със слово.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ. Постоянно се чуват призиви за единство. Същевременно Законът за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че кредитът на доверие, даден на правителството, не е бил оправдан.

Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.

„Дайте формула как да се справи семейство, излязло в неплатен отпуск, при положение, че не замразявате сметките, няма обезщетение за безработица“, поиска още председателят на Левицата и отново настоя за пакет от социални мерки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ