Депутатите решиха: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Депутатите решиха: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Депутатите решиха: Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Гласуваха 198 народни представители, „за“ бяха 165, „против“ – 30, „въздържаха се“ трима. Преди това парламентът гласува и кандидатурата на Симеон Найденов от ПП Воля. „За“ него гласуваха 12 депутати, „против“ бяха 42, 136 „се въздържаха“. Двамата кандидати се бореха за овакантения пост на Пламен Георгиев като председател на Антикорупционния орган , който бе освободен предсрочно след скандал заради законността на терасата на апартамента му в столицата. Малко след това Георгиев бе назначен за консул във Валенсия. 

„Ще депозирам оставката си като главен прокурор днес след обяд във ВСС. Бъда ли освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“. Това обясни новоизбраният председател на КПКОНПИ и главен прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание. И обясни, че по процедура днес следобед за последен път трябва да председателства прокурорската колегия. А на следващия ден трябва да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет.

„Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е държавният глава със своя указ. Когато е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, каза още Цацаров. 

Припомняме, че на 3 декември двамата кандидати за поста бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Тогава те представиха концепциите си за управление на Антикорупционната комисия. Симеон Найденов предложи антикорупционната култура да залегне в програмата на училищата и университетите, а Сотир Цацаров отново каза, че КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия, а от развитие на тези, които притежава. Той настоя дирекция Антикорупцията да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. 

След избирането си за шеф на КПКОНПИ Цацаров коментира предложенията на управляващите за независим прокурор на ВКП, който да контролира главния прокурор.

„Едната страна е чисто политическа, тя е по-скоро външнополитическа, другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиера с писмо до тогавашния председател Юнкер, пое изрично три задължения. Две от тях са за изменения в Закона за съдебната власт, третото за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителството реагира политически, изпълнявайки този ангажимент. Втората страна е както казах юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект - той е обект на дискусии и е обект на обсъждане“, коментира Сотир Цацаров.

На въпрос дали правилно са изключени от надзор двамата председатели на ВКС и на ВАС, Цацаров заяви: „Моето мнение може би ще изтълкувано като такова с оглед персонални оценки. Според мен въведеният от първия законопроект механизъм, който въвеждаше отговорност и за главния прокурор, и за двамата председатели на Върховните съдилища - за главния прокурор е механизъм на контрол, за двамата председатели създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях. За да ги пипнат с пръст, трябваше решение на поне 17 члена на ВСС. Тук логиката е сбъркана и тя се сбърка политически“. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ