Да се намалят или да се замразят? Депутатите в лют спор за размера на заплатите си

Да се намалят или да се замразят? Депутатите в лют спор за размера на заплатите си

Да се намалят или да се замразят? Депутатите в лют спор за размера на заплатите си

Остър спор се разрази в пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание. Причината – различните предложения за нов размер на депутатските заплати.

Според предложението на ГЕРБ месечното възнаграждение на народните представители трябва да се замрази на нивото от декември 2019 г., което е малко над 3700 лв.

„Във време на криза, във време на пандемия, считаме, че НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска и политическа отговорност, но и съпричастност към всички български граждани“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От БСП предложиха заплатите да се намалят и задържат на нивото от  края на предишния мандат на Народното събрание, когато те са били близо 3000 лв.

„Нашето предложение е трайно - с или без криза заплатите на политическите елити да се определят на база на минималното възнаграждение в страната. За пореден път тук се води дебат за възнагражденията на депутатите. Те се отнасят не само за нас, а за над 500 души висши държавни служители в различни комисии, Министерски съвет, президентство, омбудсман“, обобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова при дебата за замразяването на депутатските заплати по време на извънредното положение. По думите й, въпросът е морален, принципен и политически.

От ДПС излязоха с предложение спестените средства да бъдат внесени по сметката на Министерството на здравеопазването и да бъдат използвани за борба с коронавируса.

„Чисто бюджетно спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на Народното събрание. Ако те се запазят като непохарчени средства след това ще бъдат пренесени в бюджета на страната“, коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. И добави: „Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната, съобразно конкурентоспособността на българската икономика“.

От „Воля“ пък предложи депутатите да получават възнаграждение в рамките на минималната работна заплата.

„Обединени патриоти“ лансираха идеята месечните възнаграждения на депутатите да са 50 процента от брутните възнаграждения като това да важи и за членовете на Министерския съвет. А от ВМРО припомниха, че преди две години са предложили нещо подобно - системата за възнагражденията на парламентаристите да бъде зависима от осигурителния доход и индекса на потребителските цени. Дебатите продължават, крайното решение предстои да се гласува.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ