Депутатите отхвърлиха идеята анкетна комисия да провери действията на МВР преди изборите

Депутатите отхвърлиха идеята анкетна комисия да провери действията на МВР преди изборите

Депутатите отхвърлиха идеята анкетна комисия да провери действията на МВР преди изборите

Няколко часа спорове белязаха началото на пленарния ден на парламента днес. Поводът бе предложение на ГЕРБ да се създаде временна комисия, която да изясни подслушвани ли са български граждани, които са участвали в предизборната кампания за настоящото Народно събрание. Предложението да се създаде такава комисия дойде от Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ като тя да работи в срок от 3 месеца и да бъде формирана на паритетен принцип. В крайна сметка "за" създаването на комисията гласуваха 82 народни представители, "против" - 69, а 64 "се въздържаха",  с което предложението бе отхвърлено. Дебатите по темата в пленарната зала преди да се пристъпи към гласуването обаче бяха разгорещени.  

"Тази комисия е единственият вариант според мен да приключим с плакатните изказвания на министъра на вътрешните работи или на някой друг, на политически лица. Да покажем през българските граждани, че всеки, абсолютно всеки има право да има своите политически пристрастия, да участва в политическите процеси и че това му конституционно право е гарантирано от правилата на играта", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев по време на дебата. 

"Нека българските граждани да чуят за великото лицемерие, което днес беше водещо в мотивите за създаване на временната комисия на ГЕРБ", каза депутатът от "БСП за България" Манол Генов

"Уважаема, г-жо председател, искам да кажете на уважаваната от мен г-жа Десислава Атанасова, че от тази трибуна не е добре да се лицемерничи. Преди малко каза, че трябва да важи презумпцията за невинност. Кога е искрена? Сега, когато го казва това или преди три-четири години, когато от тази трибуна тя и нейни колеги ми произнасяха присъди на килограм", попита Манол Генов. Той визира обвиненията повдигнати му през 2017 г. за купуване на гласове, нападките по негов адрес и впоследствие оправдаването му от съда. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова веднага отговори на Манол Генов. "Никога, г-н Генов, не съм произнасяла присъди от тази трибуна. Г-н Генов злоупотреби с правото си, сочейки и демонстрирайки знания за някакъв преминал и предходен период, когато в мои изказвания съм го коментирала. Г-н Генов, винаги, съм отстоявала правото, че всеки е невинен до доказване на противното, което обаче не отменя факта, че вие бяхте с повдигнато обвинение за купуване на гласове", подчерта Атанасова. 

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски насочи вниманието на депутатите към определени факти. "Бойко Рашков и служебното правителство ограничиха вота, с който ГЕРБ правиха мнозинства 12 години и управляваха България с 200 хил. гласа, които не заслужават. Квартал "Христо Ботев" в 24-ти МИР 8 секции с ромско население, за 45-ото Народно събрание с министър г-н Терзийски, 1912 гласа за ГЕРБ. 80% от всички гласоподаватели гласуват за ГЕРБ. 46-ото Народно събрание - само 2 месеца след 4 април същите тези 8 секции - 121 гласа за ГЕРБ. Ето това е резултатът г-н Манев. Ето това е резултатът, това е истината. Това е истината не само в кв. "Христо Ботев". Това е истината в цяла България. Това свърши г-н Рашков, това свърши служебното правителство", каза още Свиленски. 

Маноил Манев от ГЕРБ му отговори, че ако не се направи такава комисия, явлението ще остане. "Дайте да направим комисията, която да покаже, че това явление е отвратително", подчерта Маноил Манев.

"Допускането на нарушаване на правата на гражданите с репресивен апарат вече е реваншизъм, а в конкретния случай вашето поведение е и заявка за диктатура", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него с временните комисии някои се опитват да превърнат Народното събрание в народен съд. 

"Ние от тази трибуна и 2011 и 2013, и 2015, и 2019 г. на изборите, сме поставили въпроса за честни, прозрачни, свободни, демократични избори и сме посочвали намесата на държавните органи на държавния апарат за производство на изборен резултат на съответните управляващи в онова време, включително сме представяли видеоклип, заснет с телефон за физически бой от лесничеи, които са пазени от полиция. Ето вече до каква степен се стига, когато се говори за демонтаж на порочен модел, обаче се ползва същия модел в пъти по-голяма степен. Демонтажът на модела ГЕРБ, както вие казвате, или както ние призоваваме възстановяване на държавността, нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията, не може и не бива да става с недемократични методи и инструменти. Допускането на явно нарушаване на правата на гражданите, които са защитени по Конституция и то от репресивен държавен апарат, вече е реваншизъм спрямо определена част от гражданите на страната, а в конкретния случай - вашето поведение и действие според мен е и заявка за диктатура", каза Карадайъ. 

Той подчерта, че независимо дали ще се приема да има такава комисия, от ДПС са заявили и ще ползват всчики парламентарни средства и инструменти за изясняването на всеки един конкретен случай във въпросните избори.

"Под маската борба с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес", коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

"ДПС сме много последователни по тази тема. Темата за неправомерната употреба на държавната власт и държавните органи по време на избори, я поставяме от много години. Даже, когато говорим за модела, който искаме да разградим, казваме, че искаме да разградим модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки. Ние имаме клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания. Тук вината на ГЕРБ е огромна. Искам да запитам новите партии, които искат да изчегъртват този модел. Може ли този модел да бъде изчегъртан със същите средства, защото уважаеми колеги от БСП, по време на тази предизборна кампания, това се случи пак на много места", каза още Йордан Цонев. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов направи реплика на Йордан Цонев от ДПС, който обяви, че разполага с клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания. 

"Както е лицемерно ГЕРБ да говорят за полицейското насилие, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска на горските. Горските са функция на ДПС в тези райони и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските в тези региони", посочи още Йорданов. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ