Десислава Атанасова: Ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

Десислава Атанасова: Ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

Десислава Атанасова: Ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

За отговорното поведение и бъдещите действия на ГЕРБ-СДС като опозиция в следващия кабинет говориха представителите на партията по време на консултациите при президента Румен Радев. От партията заявиха, че ще бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция и че всяка грешка ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство и изразиха надежда, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на управление на Румен Радев да бъде друг. 

Преди тях среща проведоха от "Продължаваме прояманата", които обявиха, че са завършили коалиционното споразумение и очакват до края на седмицата да им бъде връчен мандата за съставяне на праителство. 

"Вижданията ви за дейността на новия парламент и за характера на управление е важна. Ви безспорно сте партия с богат опит и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че също така разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея. Хораха очакват от вас да имате конструктивно поведение. Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция, но мога да ви уверя, че както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко бъдещо управление. Въпросът е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Това, разбира се, изисква общите усилия на всички нас. И аз, и обществото ни очаква конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция, каквато вие вече декларирахте, че ще бъдете в ролята си в новия парламент", заяви Радев. 

"Тук сме, за да заявим нашата позиция като опозиция на очертаващото се ляво-либерално управление. Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година най-силно по-отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората в 47-ото Народно събрание. Заради тези над 600 000 граждани, които ни дадоха доверие, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояване на демокрацията, законността и спазването на Конституцията". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на консултациите.

Атанасова, от свое име и от името на колегите и обеща, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, те ще получат такава помощ и съвет. "Освен това ви обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, всяка грешка ще бъде сочена. Не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление, е необходимо да има силна и знаеща опозиция", каза още тя. 

От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство. "Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото според нас служебното правителство не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи". Атанасова заяви, че са разбрали, че партиите, които ще съставят бъдещия кабинет, имали намерение да номинират и действащи служебни министри и в бъдещото редовно правителство.

По думите й, от ГЕРБ-СДС не са оптимисти по отношение на това, което предстои за България, и прогнозира, че предстоят кризи. "Трябва единение, трябва нов тип диалог между партиите в Народното събрание, трябват мостове. Обществото ни е твърде разделено и считам, че през тази една година и служебното правителство, и президентската институция положи усилия да го раздели допълнително. Надявам се, г-н президент, с началото на новия ви мандат, стилът на управление да е друг", каза още тя.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ