"Дейли телеграф": Джонсън е изготвил планове да спре по юридически път всякакво отлагане на Брекзита

Дейли телеграф: Джонсън е изготвил планове да спре по юридически път всякакво отлагане на Брекзита

"Дейли телеграф": Джонсън е изготвил планове да спре по юридически път всякакво отлагане на Брекзита

"Борис Джонсън заминава за Дъблин в обстановка на страхове от нови оставки", е заглавието на в. "Гардиън".

Борис Джонсън заминава днес за Дъблин за среща с ирландския премиер Лио Варадкар, докато се бори да покаже, че планът му за Брекзит остава непроменен след оставката на министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд. Приятел на Ръд сподели, че няма да се учуди, ако има и още оставки на членове на правителството, пише изданието.

Очаква се на връщане от Дъблин по-късно днес Джонсън да направи втори опит да задейства парламентарни избори на 15 октомври. Почти сигурно е обаче, че и този опит ще бъде отхвърлен, след като опозиционните лидери се разбраха да не подкрепят предсрочни избори докато възможността за Брекзит без споразумение окончателно отпадне. Очаква се законът за блокиране на излизане от ЕС без споразумение да получи одобрението на кралицата днес, отбелязва Гардиън".

Британският премиер Борис Джонсън е изготвил планове да спре по юридически път всякакво отлагане на датата на Брекзита, пише в. "Дейли телеграф".

Вчера съветниците на Джонсън са заседавали, за да обсъдят как да контрират опитите на британския парламент да наложи тримесечно отлагане на датата на Брекзита в случай, че не бъде одобрено ново споразумение с ЕС, пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Един от обмисляните ходове е Джонсън заедно с молбата за удължаване на срока на Член 50 от Договора на ЕС да изпрати писмо, в което да заяви, че британското правителство не иска никакво отлагане след 31 октомври.

Заплахата, че правителството може да заобиколи закона, който позволи на парламента да поеме контрола над процеса по излизането на Великобритания от ЕС и който има за цел да премахне възможността от Брекзит без споразумение, може да принуди парламентарната опозиция да подкрепи предложението на правителството за произвеждане на предсрочни избори. Гласуването по този въпрос в Камарата на общините ще се състои днес и това ще е последната възможност за опозицията, тъй като работата на парламента ще бъде преустановена до средата на октомври, отбелязва "Дейли телеграф".

В редакционна статия германският вестник "Ройтлингер Генерал-Анцайгер" призова британската кралица Елизабет Втора да се намеси в процеса на Брекзита или да абдикира.

Изглежда не е останал нито един политик, който е способен да обедини страната. В такава ситуация е дълг на държавния глава да се намеси. Ако кралицата негласно позволи на Джонсън да наруши закона и да прокара Брекзит без споразумение, обликът на кралския дом ще бъде опетнен, пише вестникът, цитиран от ДПА.

Кралица, която гледа бездейно докато политическата система се потъпква, хората са разделени, а собствената й страна бива унищожавана, унищожава и всичко постигнато през живота си. Ако тя повече няма силите да признае това, трябва да абдикира, пише "Ройтлингер Генерал-Анцайгер".

 

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ