Днес са междинните избори в САЩ. Тръмп: Това е референдум за мен

Днес са междинните избори в САЩ. Тръмп: Това е референдум за мен

Днес са междинните избори в САЩ. Тръмп: Това е референдум за мен

Американците днес гласуват на междинни избори в САЩ, в които големият залог е контролът върху двете камари на Конгреса, съобщава Франс прес. Днес ще бъдат избрани всички 435 членове на Камарата на представителите, 35 от общо 100 сенатори, губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания.

В момента републиканците контролират Конгреса с крехко мнозинство в Сената (51-49) и по-комфортно в Камарата на представителите (236-193 с шест вакантни места).

Целият състав на долната камара на Конгреса се избира на всеки две години. Мандатът на членовете на горната камара е 6 години - на всеки две се подновява около една трета от нейния състав.

Две години след президентските избори, този вот ще бъде на практика референдум за политиката на Тръмп, отбелязва Франс прес.

"Не съм вписан в бюлетините, но фактически съм, защото това е и референдум за мен", заяви Тръмп. 

Статистиките показват, че междинните избори не привличат масово избиратели. Но тази година избирателната активност може да бие рекордите заради силната мобилизация на противници на Доналд Тръмп, особено сред младите хора, отбелязва АФП.

Междувременно социалната мрежа Facebook съобщи, че е блокиралa 115 акаунта преди официалното начало на междинните избори в САЩ, заради евентуално "координирано неправомерно поведение", съобщaва CNBC.

Американски медийни мрежи пък изтеглиха видео на кампанията на президента Доналд Тръмп, заклеймено като расистко, предава Ройтерс. В него е показан нелегален имигрант от Мексико, осъден за убийството на двама полицаи, редом до кадри с колони мигранти, минаващи през Мексико. Видеото е порицано от мнозина като расистко, включително от членове на Републиканската партия. 

Си Ен Ен отказа да излъчи видеото, Ен Би Си посочи, че повече не го показва. Телевизия Фокс нюз, която Тръмп често сочи като любимата си телевизионна мрежа също се отказа от клипа, наричайки го "безчувствен". 
Фейсбук реши повече да не позволява платена реклама на видеото, макар че потребителите ще могат да го споделят на собствените си страници, съобщава БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ