нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ДНСК провери законни ли са 103 имота на „ало“ измамници

Снимка: Shutterstock

Специализираната прокуратура възложи на Дирекция за национален строителен контрол да извърши проверка на законността на 103 недвижими имота. Те са собственост на 27 лица, обвинени за участие в три престъпни групи за телефонни измами, които са били неутрализирани през 2019 г.

Проверените обекти са на територията на гр. Горна Оряховица, с. Ружинци, с. Арчар, Берковица, Левски и Ветово.

Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които един вече е премахнат, два са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена върху 5 обекта. 23 от проверените сгради са в категорията на т.нар. „търпими строежи“ (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване. Други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.

Проверени са и три преместваеми обекта, като един от тях е с редовни документи, а останалите два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване.

По случая са образувани 11 административно-наказателни производства на длъжностни лица от общинските администрации в Ружинци, Берковица, Левски и Ветово за това, че не са изпълнили служебните си задължения. 

още по темата
още от Общество