До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми

До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми

До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми

До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми, обясни в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира парите, които ще получим от Европа.

"На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. България вече натрупа опит, към края на втория си програмен период сме. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по програма за развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми", каза Дончев.

По думите му успоредно с това има и два нови големи инструмента. Това са Фонд за справедлив преход, който е на стойност 1,2 милиарда и Фонд за възстановяване и устойчивост, който е на стойност 6,2 милиарда евро. Целите на втория са да се помогне на европейските икономики и общества да се възстановят от кризата, да станат по-устойчиви, както и да се проведат реформи. Всичко това е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем. За тях не сме взели решение дали ще ги вземем. Като цяло всичко това е шанс за българското общество и икономика да свършат неща в допълнение към всичко, което се прави по оперативните програми", допълни Дончев.

Той съобщи, че програмата за енергийна ефективност ще бъде продължена, но по нови правила – самоучастие и възможност за кандидатства за слънчеви панели, батерии по покривите, което по думите на Дончев е уникална възможност, която не се използва. 

Той коментира и прекратената визита на президента Румен Радев в Естония заради контакт със заразен от коронавирус. "Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние. Въпрос на лична отговорност е. Никой представител на държавата не е имунизиран срещу контрол от страна на всеки държавен орган. Предполагам, че президентът е бил предупреден и всеки съвестен гражданин следва да се съобрази с препоръката. Във времена на обществена нестабилност рискове има всякакви, включително и всяка тема да получава политически нюанси. Нито една от мерките не е измислена от политиците. Те са предложени от експертите, учените и лекарите. Според консенсуса, който има между експертите, маските помагат. Вчера имахме анонс от здравния министър за маските на открито, но не и заповед. Предполагам, че ще има нюанси - дали изобщо на открито да се носят маски, или при струпване на хора на открито. Трябва да изчакаме какъв ще бъде конкретният дизайн на заповедта", посочи Дончев. 

"Под карантина са хиляди граждани. Няма как да прикачим към всеки полицай или служител на РЗИ и да следят траекторията му. За каквито и мерки да говори, първият и основен фактор е личната отговорност. Добре е да мислите освен за себе си, и за вашите близки, роднини и приятели. Когато ние се държим безотговорно, излагаме на риск близките и приятелите си. Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците и политиците трябва да дават пример. Заразата е тук и това е изпитание, през което трябва да минем всички. Лицата, които са във фокуса на прожекторите трябва да дават пример на всички", допълни той. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ