Доминик Къмингс не се извини – само задълбочи недоволството

Доминик Къмингс не се извини – само задълбочи недоволството

Доминик Къмингс не се извини – само задълбочи недоволството

Изявлението на главния съветник на британския премиер Борис Джонсън, Доминик Къмингс, за двукратното нарушаване на карантината, наложена заради COVID-19, предизвика вълна от реакции и събития на Острова.

След като вчера в официално становище от розовата градина на „Даунинг Стрийт“ Къмингс не се извини, нито подаде оставка, въпреки недоволството на гражданите, днес държавният министър Дългас Рос от ведомството, отговарящо за Шотландия, напусна поста си, като знак на несъгласие със случващото се.

„Като баща, инстинктът ми винаги е какво най-добре да направя за сина ми и съпругата ми. Имахме късмета да не се сблъскаме в ужасния вирус, но ако бяхме, се готвехме да следваме препоръките на правителството и да останем вкъщи, за да предотвратим разпространението“, коментира Рос в изявлението си по темата и добави, че не е взел бързо решението да се оттегли, но е трудно да каже на хората, които спазват правилата, че „един главен съветник на правителството е прав“.

Малко по-късно лидерът на консерваторите в Шотландия, Джаксън Карлоу, директно поиска оставката на Къмингс, който е известен и като „архитекта на Брекзит“, тъй като беше сред водачите на кампанията “Vote Leave” за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

В миналата неделя премиерът Борис Джонсън, от своя страна, избра да защити съветника си. „Съжалявам за объркването, яда и болката, която хората усещат... Той е следвал инстинктите на всеки баща или родител. Вярвам, че във всяко отношение Къмингс е действал отговорно, законно, честно и с грижа за семейството си“, заяви Джонсън на пресконференция. Бившият лидер на торите, Майкъл Хауърд, разкритикува тази реакция в интервю за „Би Би Си“. „Помислих си, че хората наистина имат нужда от пълно обяснение и отговори на всички въпроси, които се породиха“, смята той.

Джонсън призна, че не е обърнал достатъчно внимание на проблема преди да се появи в медиите, тъй като е имал и други задължения. В резултат на скандала само в рамките на 4 дена одобрението на британския лидер се е понижило с 20 пункта до -1 по данни на консултантската фирма Savanta ComRes. Същевременно се повиши рейтингът на лидера на Лейбъристката партия, Кийр Стармър.

От пресцентъра на резиденцията на Джонсън на „Даунинг Стрийт“ вече отказват да коментират случая, настоявайки, че Къмингс е дал „пълен и подробен отчет“ в изявлението си, предаде „Индипендънт“. Няма да има и разследване на държавните служби дали Къмингс е нарушил кодекса за поведение на съветниците, тъй като премиерът е „доволен от обяснението му“ за напускането на Лондон в периода, в който е бил поставен под карантина.

Активна позиция по темата има и писателката Джоан Роулинг, която коментира случая от самото начало в профила си в Twitter. „Съпругата ти е била болна, мислил си, че си заразен и си бил с детето си. Тези обстоятелства не са изключителни. Те са обичайни“, заяви тя. По-рано Роулинг предложи да поеме заплатата за година напред на автора на пост в Twitter, в който премиерът Джонсън бе описан като „арогантен“. Той бе публикуван от името на Вътрешната гражданска служба на Великобритания и бе изтрит на 9-ата минута, като за това време е видян от над 50 хил. души.

„Това очевидно е правилото на Къмингс и неговите приятели покрай Брекзит: че напускат, когато трябва да останат“, коментира бившият председател на Европейския съвет, Доналд Туск, в Twitter.

Предисторията

Миналата седмица изданията „Гардиън“ и „Дейли Мирър“ разкриха, че в края на март Доминик Къмингс и съпругата му, журналистката Мери Уейкфийлд, са предприели дълго пътуване от Лондон до град Дърам, където живеят родителите му, за да оставят 4-годишния си син. Тогава Къмингс вече е проявявал симптоми на коронавируса, а жена му е била болна.

[[{"fid":"354527","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3024,"width":4536,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Доминик Къмингс и съпругата му /Getty Images

На 30 март пресслужбата на кабинета потвърди новината и съобщи, че 48-годишният главен съветник прилага самоизолация. На следващия ден полицията в Дърам е получила сигнал за пристигнал от Лондон автомобил в условията на извънредно положение, когато властите вече бяха оповестили, че гражданите не трябва да се виждат с членове на семейството си, които живеят на друг адрес. Бяха наложени рестрикции и над пътуванията. На 4 април анонимен съсед е сигнализирал на медиите, че е забелязал Къмингс в градината в дома на родителите му, пише ITV.

По-късно, на 15-ия ден след проявата на симптоми, е видян отново, този път заедно със семейството си, в градче на около 50 км от Дърам. Обяснението му е, че се наложило да прегледат зрението му, за да прецени дали може да се върне обратно в Лондон.

В понеделник по време на пресконференция в градината на „Даунинг“ 10 главният съветник заяви, че не съжалява за действията си и вярва, че е постъпил правилно и законно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ