нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доналд Тръмп отказа да поеме отговорност за щурма на Капитолия

Getty Images

Доналд Тръмп отказа да поеме каквато и да е отговорност за щурма на Капитолия миналата седмица и отбеляза, че изказването му по време на инцидента, което впоследствие постепенно бе премахнато от социалните мрежи, е било „напълно подходящо“.

Той направи коментара по време на посещението си в Тексас, където инспектира граничната стена с Мексико, чието изграждане бе заложено в предизборната му платформа като обещание за борба с незаконната миграция. Това е първата публична поява на Тръмп след събитията от миналата седмица. Вчера той отново повтари за пореден път твърденията си за изборна измама и се обърна към привържениците си с думите, че ги „обича“.

„Хората смятаха, че казаното от мен е напълно подходящо и ако погледнете казаното от други хора, политици на високо ниво, за безредиците през лятото, ужасните бунтове в Портланд, Сиатъл и на различни други места, това, което казаха, бяха истински проблем“, каза Тръмп.

Според него е нелепо, че Камарата на представителите придвижва импийчмънт срещу него за подбуда към размирици, а тези усилия предизвикват „огромен гняв“, пише Bloomberg.

Междувременно късно вечерта във вторник Камарата на представителите прие резолюция, с която официално призова вицепрезидента Майк Пенс да отстрани Доналд Тръмп, позовавайки се на правомощията си от 25-ата поправка – ход, който той вече отказа да предприеме в свое писмо до председателката на долната камара на Конгреса, Нанси Пелоси. Така демократите преминават към гласуването на друга резолюция – тази за импийчмънт за „подбуждане към насилие“.

още от Политика