Дончев: Банките да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост

Дончев: Банките да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост

Дончев: Банките да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост

„Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне.

„Ние препрограмираме всички оперативни програми. Имаме разрешение за това и се опитваме пари, които не са договорени, дори пари, които са насочени към друга сфера, да ги пренасочим за справяне с кризата. Парите, които пренасочваме, са 600 милиона, но при нужда ще стигнат милиард. Част от тези мероприятия, които коментираме, се осигуряват с такива пари“, каза още той.

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, добави вицепремиерът.

Според него държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка.

„Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази кризисна ситуация. Няма да откажем което и да е предложение. Минали са само 10 дни от началото на извънредното положение. ние не знаем колко ще продължи. Също така не знаем след кризата какви ще са размерите на стопанската криза“, каза още Томислав Дончев. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ