Дончев: Готови сме да бъдем опозиция

Дончев: Готови сме да бъдем опозиция

Дончев: Готови сме да бъдем опозиция

Готови сме да бъдем опозиция. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и член на Изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ Томислав Дончев. 

"Можем да водим разговори със всички, но когато става дума за промени в Конституцията, политиците не бива да се държат като инатливи малки деца.
Основната дума тук е консенсус. Конституция не може да бъде променена с подкрепа от 10-15%. Трябва да намерим широк консенсус в парламента.
Убеден съм, че народът иска мажоритарна избирателна система и аз съм склонен да я подкрепя. Ако тези избори бяха проведени по мажоритарна избирателна система обаче, щяхме вероятно да имаме 60% мнозинство в парламента, гледайки резултатите по области", каза Дончев. 

По думите му, всякакви политически конструкции, които изключват първия, изглеждат противоестествени и едва ли ще завършат добре. "Предлагаме да се опитаме да направим нещо заедно в името на България", добави той.

На въпрос готова ли е ГЕРБ да бъде яростна опозиция, Дончев заяви: "Готови сме да бъдем опозиция. Имаме почти 100 000 членове и можем да организираме протести, ако е необходимо, но с оглед на това да не ескалира напрежението, не сме позволявали нещо подобно. Най-важното е опозицията какви въпроси задава и какви предложения прави. Качеството на управлението зависи от това колко е силна опозиция. Колкото по-слаба е една опозиция, толкова по-слабо е управлението". 

Дончев подчерта, че подкрепата към Слави Трифонов, ако не му достига малко за съставяне на правителство, не е следизборно съглашение или коалиция. "Беше предложена знакова подкрепа, ако на г-н Трифонов - на предложеното от него правителство, не му достигат 2, 3, 4, 5 гласа, в името на това България да не се втурва в политически хаос, да му бъде дадена подобна подкрепа", уточни той. 

По думите му вотът на изборите в чужбина в някаква част е наказателен. Дончев добави, че президентът може да връчи трети мандат на когото прецени. По думите му, обаче, повече от странно е политическа сила с парламентарна подкрепа около 5% да състави правителство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ