Дончев: Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите

Дончев: Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите

Дончев: Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите

Правителството не бива да се съобразява срещу кого се изправя, а да си гледа работата, да следва законите и да отстоява интереса на гражданите. Всякакви други емоционални или политически аргументи като "този е много специален и не трябва да го пипате" – не важат. Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод публикуваните от бизнесмена Васил Божков текстови съобщения с „Vladi Goranov“. 

"Границата е много тънка. Един министър като политическа фигура една от функциите му е да упражнява граждански контрол върху работата на институциите и да ги кара да работят по-добре. Много често се говори, че трябва да има добър диалог между бизнеса и правителството. Тук границата между подобряването на работата на институциите и лобизма е много тънка", посочи вицепремиерът. 

"Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите. Финансовият ни министър се казва Владислав Горанов и заяви, че няма притеснения и нищо нередно не е правил. Не мисля, че е слагал "политически чадър" върху някого", категоричен беше Дончев.

По повод противоречията между финансовият министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за това дала да се намалили ДДС за ресторантите, Дончев отбеляза, е често в кабинета имат спорове.

"Аз също бях против за намаляването на ДДС. Диференцираната ставка не е добро решение по дълъг списък с причини. Тя дава шанс за повече злоупотреби, трудно се администрира и не води до намаляване на цената за крайния потребител, но би могла да се използва като помощ за бизнеса. Опитът в други държави показва, че ако този данък се намали от 20% на 10%, разликата не се появява веднага на етикета с цената. Аргументът на премиера, както и на самите представители на бизнеса, е в посока изсветляване на бизнеса", добави той.

За идеята за създаване на държавни бензиностанции Томислав Дончев отбеляза, че не е добре разбрана. "Не знам какви асоциации поражда това в очите на гражданите, може би си представят едни бензиностанции като от преди 25-30 години, където едни хора с гащеризони наливат гориво от архаични колонки", каза Дончев.

Според него в контекста на предложението най-важната тема е за данъчните складове и възможността на държавата да влезе мощно в този пазар и то не с цел да притиска някого, а за да гарантира повече конкуренция. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ