Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дончев пита депутатите какъв тип машини да се купят за вота догодина

Снимка: Мениджър нюз

Народното събрание да даде рамка какъв тип машини за гласуване да се купят, защото има няколко вида - машини за четене, които могат да сканират традиционни бюлетини, машини за електронно гласуване, както и такива, които генерират хартиен отпечатък. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Дончев поиска от Народното събрание да прецизира и други текстове от Изборния кодекс, защото били декларативни - ще има ли паралелно машини за гласуване и хартиени бюлетини, как ще се гласува в малките секции под 300 души, с подвижните секции, с вота от чужбина.

„В рамките на 2 месеца, ако имаме яснота за законодателната рамка, категорично ще си свършим работата, въпреки всички кризи и усложнения. Една машина за гласуване ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се поръчат между 15 и 20 хиляди машини. Те ще бъдат придобити от държавата, с което ще се реши радикално проблемът с проверката и одитирането“, каза вицепремиерът, но не се ангажира с конкретна цена за единица машина. Оскъпяване обаче щяло да има от изискването към конструкцията - да бъдат по-здрави и да могат да се транспортират.

По думите му, от миналата есен правителството правело пазарно проучване, но се оказало, че производителите на подобни машини били малко, а и ситуацията допълнително се усложнявала от коронавируса в Китай, където се произвеждали голяма част от нужните компоненти за сглобяване на машината.

Дончев обясни, че той има лични предпочитания към електронна машина за гласуване, която съхранява данните в цифров вид, но допълнително генерира и хартиена бюлетина, която може да бъде съхранена и при нужда да се представи в съда.

„Машинният вот решава редица проблеми - лесен е, удобен, няма недействителни бюлетини и подправени или грешни протоколи, но манипулации и натиск, купен вот ще има и с машини, там трябва да се вземат там други мерки“, предупреди вицепремиерът.

 

още по темата
още от Политика
25
Вторник
Февруари