Дончев пита депутатите какъв тип машини да се купят за вота догодина

Дончев пита депутатите какъв тип машини да се купят за вота догодина

Дончев пита депутатите какъв тип машини да се купят за вота догодина

Народното събрание да даде рамка какъв тип машини за гласуване да се купят, защото има няколко вида - машини за четене, които могат да сканират традиционни бюлетини, машини за електронно гласуване, както и такива, които генерират хартиен отпечатък. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Дончев поиска от Народното събрание да прецизира и други текстове от Изборния кодекс, защото били декларативни - ще има ли паралелно машини за гласуване и хартиени бюлетини, как ще се гласува в малките секции под 300 души, с подвижните секции, с вота от чужбина.

„В рамките на 2 месеца, ако имаме яснота за законодателната рамка, категорично ще си свършим работата, въпреки всички кризи и усложнения. Една машина за гласуване ще струва колкото един лаптоп, среден клас, или под 2000 лева, а трябва да се поръчат между 15 и 20 хиляди машини. Те ще бъдат придобити от държавата, с което ще се реши радикално проблемът с проверката и одитирането“, каза вицепремиерът, но не се ангажира с конкретна цена за единица машина. Оскъпяване обаче щяло да има от изискването към конструкцията - да бъдат по-здрави и да могат да се транспортират.

По думите му, от миналата есен правителството правело пазарно проучване, но се оказало, че производителите на подобни машини били малко, а и ситуацията допълнително се усложнявала от коронавируса в Китай, където се произвеждали голяма част от нужните компоненти за сглобяване на машината.

Дончев обясни, че той има лични предпочитания към електронна машина за гласуване, която съхранява данните в цифров вид, но допълнително генерира и хартиена бюлетина, която може да бъде съхранена и при нужда да се представи в съда.

„Машинният вот решава редица проблеми - лесен е, удобен, няма недействителни бюлетини и подправени или грешни протоколи, но манипулации и натиск, купен вот ще има и с машини, там трябва да се вземат там други мерки“, предупреди вицепремиерът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ