ДПС реши, ще подкрепи вота на недоверие

Ще подкрепим заявения вот на недоверие срещу правителството. Това обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев след консултациите с БСП за вота на недоверие.

"ДПС ще подкрепи този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната-. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е "Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия". Повече от това мога да ви кааж, че нашата програма не само акцентира върху екологичните проблеми, но ние смятаме да използваме зелената икономика като основен инструмент за икономическия растеж в страната", заяви още Цонев.

Според него политиката в сферата на водите, в сферата на отпадъците, която води управляващата коалиция най-меко казано е хаотична.

"Тя води до перманетни кризи. Резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки. Първо, да се види чрез дебата какви са истинските проблеми. Направи ни впечатление, че колегите от БСП са развили много детайлно в рамките на около 30 страници своите мотиви. Нашите колеги, които са експерти в тази област също развиха много детайлно предните дни пред нашите ръководни партийни органи нашите мотиви. Ние ще ги кажем в зала. Някои от тях съвпадат с тези на БСП, други са различни", посочи Цонев.

Той обясни, че програмата на ДПС е направена преди зеления пакт на Европа. "За нас е добре дошло, че ЕК и ЕП тези дни приеха първите акценти на тази програма и първите мерки. Това потвърди правилността на нашата програма на ДПС, че българската икономика може да тръгне по един по-ускорен път на развитие, използвайки инструментите на зелената икономика и екологията", отчете още Цонев.

Гласовете на ДПС обаче не са решаващи за съдбата на кабинета "Борисов 3". Теоретично, за да мине вот на недоверие, той трябва да бъде подкрепен от повече от половината от общия брой депутати в Народното събрание, които са 240. Определящи в този случай ще се окажат гласовете на парламентарните групи на "ВОЛЯ" и "Атака", която напусна парламентарната група на Обединените патриоти през есента на миналата година. Очаква се мотивите за вота официално да бъдат внесени на 20 януари,, а дотогава БСП ще проведе консултации с "ВОЛЯ", "Атака" и независимите депутати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ