Драги събира широка подкрепа в италианския парламент

Драги събира широка подкрепа в италианския парламент

Драги събира широка подкрепа в италианския парламент

Марио Драги е на път да сформира ново правителство на Италия, след като бившият управител на Европейската централна банка си осигури подкрепата на някои от най-големите партии в страната, предаде Блумбърг.

Днес Драги ще започне втори кръг от преговори с представените в парламента партии, като се очаква той да се срещне и с представители на синдикатите и бизнеса. Ако консултациите преминат добре, Драги може да представи новия кабинет на Италия още тази седмица, преди да се изправи пред вот на доверие в двете камари на парламента.

Миналата седмица бившия гуверньор на италианската централна банка си осигури подкрепата на парти от различни краища на политическия спектър в Италия. 73-годишният Драги получи мандат за съставяне на правителство от президента на Италия Серджо Матарела, след като в края на януари Джузепе Конте подаде оставка като министър-председател заради напускането на партията „Жива Италия“ на Матео Ренци от управляващата коалиция. Решението на Ренци остави Конте без парламентарно мнозинство.

Задачата на Драгин не е никак лесна, като той ще трябва да изведе страната от пандемията и да рестартира нейната икономика, която се сви с над 9% през 2020 г. Италия трябва да получи 200 млн. евро под формата на грантове и заеми от европейският възстановителния фонд за 750 млрд. евро, но именно политическите различия относно изразходването на тези средства допринесоха за падането от власт на Конте.

Почти единодушната подкрепа за Драги представлява сериозен завой на политическата сцена в Италия, където дори партньорите в управляващата коалиция постоянно влизаха в различни спорове, а опозицията призоваваше за предсрочни избори всеки ден.

Популисткото движение „Пет звезди“, което има най-много депутати в долната камара на парламента, и дясната партия „Лига“ на Матео Салвини, сигнализираха подкрепа за Драги въпреки изразените първоначално опасения от технократски кабинет. Бившият шеф на ЕЦБ е подкрепен и от умерените, проевропейски партии. Крайнодясната партия „Италиански братя“ изглежда е единствената, която няма да подкрепи новото правителство.

Според социологическо проучване на Demos, публикувано във в. „Република“, повече от половината италианци искат Драги да остане на власт до 2023 г., когато ще се проведат следващите парламентарни избори в страната.

Италия има традицията да предава юздите на властта на така наречените технократи, когато е изправена пред политическа безизходица, като премиерите на тези кабинети често назначават на министерски постове хора, които не са част от политическата сцена.

Широката подкрепа, на която се радва Драги, е от ключово значение за успеха на неговия кабинет, тъй като липсата на мнозинство в парламента може да превърне прекарването на закони в нещо невъзможно. Такъв бе случая с последното технократско правителство на Италия – това водено от бившия еврокомисар Марио Монти в периода 2011 – 2013 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ