„Държавата на Путин” ще определя лицето на Русия столетие напред

„Държавата на Путин” ще определя лицето на Русия столетие напред

„Държавата на Путин” ще определя лицето на Русия столетие напред

Владислав Сурков, помощник на руския държавен глава, нарече днешна Русия държава от нов тип, за която е определящо президентството на Владимир Путин, пише московският официоз "Росийская газета".

Централният печат във федерацията резюмира и коментира статия на Сурков, публикувана вчера от "Независимая газета". Авторът обособява 4 модела в развитието на руската държава - държавата на Иван Трети (смятан за обединител на руските земи, б. р.), държавата на Петър Велики, държавата на Ленин и държавата на Путин, отбелязва "Росийская газета".

Сурков описва историческата роля на "голямата политическа машина на Путин", която според автора ще определя лицето на Русия за столетие напред. Помощникът на президента смята, че в Русия е формирана ефективна държава, каквато не е имало досега, посочва "РБК".

Вестникът отбелязва, че Сурков редовно публикува материали за съдбините на руската държавност. През януари 2019 г. Сурков и самият Путин бяха включени в класацията "Глобални мислители" на списание "Форин полиси". Според това издание помощникът на руския лидер, "усъвършенствал изкуството на пропагандата", "не само е заздравил властта на Кремъл", но е съдействал и "за увеличаване на обхвата на руската дезинформация - в страната и в чужбина", изтъква "РБК".

"Главният идеолог на цяла Русия в оставка Владислав Сурков публикува наукообразен текст, целящ да докаже, че днешното политическо устройство на Русия е най-доброто, измислено от човечеството през всички векове, откакто съществува. Съвсем очаквано задачата не бе изпълнена", обобщава "Московский комсомолец".

Идеолог от епохата на Путин, Сурков вижда бъдеще единствено в идеологията на путинизма, констатира "Ведомости" под заглавие "Сто години путинизъм".

Конкуренцията между хвалбите по адрес на действащия режим се изостря. Колкото повече наближава 2024 г., когато приключва поредният президентски мандат на Путин, призивите да се запази този режим ще звучат в Русия все по-често и все по-силно, предрича изданието, цитирано от Би Би Си.

Сурков подчертава, че в Русия може да има успех само такъв модел на властта, при който управлява върховен вожд, спечелил доверието на народа. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков нарече статията "лично мнение" на автора й, но отбеляза, че тя е "съдържателна и дълбока", пише вестникът.

Сурков се стреми по-специално да покаже, че наред с президента познава копнежите на народа и претендира за място в най-близкото обкръжение на Путин, заключава политологът Глеб Павловски.

Колегата му Андрей Рябов нарича Сурков "бившият сив кардинал на руската политика". Според аналитика помощникът на Путин намеква със своята статия, че може да реши вътрешнополитическите проблеми на Русия "по-ефективно от сегашните управляващи". Статията е адресирана на първо място към Путин, смята Рябов.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ