Държавата подпомага с 49 млн. лв. земеделските производители

Държавата подпомага с 49 млн. лв. земеделските производители

Държавата подпомага с 49 млн. лв. земеделските производители

Правителството ще подпомогне с общо 49 млн. лева земеделските производители. Помощта от Министерския съвет се отпуска по програма "de minimis" за покриване на загуби заради сушата и допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19.

За сектор "Животновъдство" са предвидени 25 660 000 лева. За сектор "Пчеларство", с над 6 хиляди бенефициенти, тази подкрепа ще бъде близо 5 млн. лева. За сектор "Плодове и зеленчуци" бюджетът по обичайния "de minimis" е близо 19 млн. лева.

"Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат", изтъкна премиерът Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участваше и министърът на земеделието Десислава Танева. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие. 

Министър Танева информира премиера Борисов и представителите на бранша, че в средата на август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева.  

"Успяхме да използваме всички възможности, които ЕК ни предложи. Иницитивата на България за промяна на регламента и прилагане на извънредно подпомагане заради пандемията, ни даде възможност да подкрепим сектора и да предоставим на производителите и на преработвателите общо 106, 321 млн. лева бюджет. Нашето предложение беше за 120 млн. лева, но той бе малко намален от ЕК", отбеляза Танева. 

Подмерките "Ковид 1" и "Ковид 2" ще бъдат отворени на 19 август и ще продължат до 21 септември. От 16 октомври до 31 декември ще се извършат обичайните плащания, уточни тя. За първи път секторите "Винопроизводство" и "Розопроизводство" ще бъдат подпомогнати по Ковид 1, както и по програмата "de minimis", подчерта земеделският министър.

Общо 70 млн. евро са средствата прехвърлени от бъдещата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ към директните плащания, което означава с 12 на сто по-високи ставки за обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Бюджетът на Схемата за единното плащане на площ ще бъде увеличен с 9 на сто. От това подпомагане няма да бъдат засегнати 4 направления, свързани с животновъдството, които са достигнали лимита на подкрепа.

Договорена е отстъпката за акциза на горивата и на природния газ при оранжерийното производство, посочи министър Танева. Тя каза, че утре част от тези решения ще бъдат приети на УС на фонд "Земеделие".

"Държавната подкрепа за стимулиране на българските производители е била насочена към малките търговски обекти и от нея са се възползвали около 30 търговци по т. нар. къси производствени вериги, но не и големите търговски вериги. Към момента спад в цената и съответно загуби има отчетени, освен при розата, и за картофите и пипера", коментира министър Танева.

Председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова обясни, че на срещата при премиера вчера е поставен въпросът за намаляване ставката на ДДС за плодовете и зеленчуците, което по думите й ще направи сектора конкурентен, ще подобри здравето на населението и ще рефлектира в много други отрасли, включително и здравеопазването. Същото предложение е направено и за биопроизводството. Милтенова уточни, че предложението не е обвързано с конкретни срокове.

"При зърнопроизводството вече има обратно начисляване на ДДС, за което има получена нотификация", уточни министър Танева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ