ДФ "Земеделие" отпусна солидно обезщетение на фермера за загиналите край Марица крави

ДФ Земеделие отпусна солидно обезщетение на фермера за загиналите край Марица крави

ДФ "Земеделие" отпусна солидно обезщетение на фермера за загиналите край Марица крави

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 37 034 лв. на фермера Стоян Господинов, чието стадо от 28 крави загина след водопой на река Марица край Димитровград. Индивидуалната помощ de minimis за компенсиране на претърпените щети и пропуснати ползи беше отпусната с решение на управителния съвет на Фонда. 

Загиналите животни, в това число 20 крави, 1 бик и 7 телета, са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на Българската агенция по безопасност на храните.

С отпуснатите средства, които са изчислени на база данните от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД, Стоян Господинов ще може да възстанови своето стопанство. 

Междувременно, екоминистърът Емил Димитров се закани да има санкции за замърсяването на Марица, включително да се постави пречиствателна станция на този колектор.

"Изчакваме последните проби, за да разрешим водата да се ползва и за питейни нужди. В момента сме казали, че е само за битови нужди. Нека прокуратурата да се произнесе, ние присъди няма да даваме. Не ми е приятно това, което става и това, което се цапа в цялата страна. Сега ще трябва да чистя пестициди от 80-та година", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в екоминистерството. 

Димитров обясни, че качеството на водата край Хасково е добро. Министърът подчерта, че се грижат и за промишления бизнес, и за енергетиката, и за земеделците, и за питейно-битовите нужди на хората. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ