Два ключови вота в британския парламент днес

Два ключови вота в британския парламент днес

Два ключови вота в британския парламент днес

Британски депутати от всички политически сили обмислят да попречат на плановете на премиера Борис Джонсън да прокара само за три дни в Камарата на общините законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

По-късно днес в Долната камара на британския парламент ще има две гласувания. Първо депутатите ще бъдат приканени да одобрят по принцип внесения от правителството законопроект, а после ще има гласуване по предложения от кабинета тридневен ред за дебати и изменения по него.

Много анализатори очакват проектозаконът да бъде одобрен по време на първото гласуване. Но при второто гласуване депутатите може да отхвърлят тридневния дневен ред с аргумента, че това време няма да е достатъчно за тях, за да проучат и дебатират внимателно законопроекта, съдържащ 115 страници и установяващ условията на британското излизане от ЕС.

Обикновено значимите законопроекти се дебатират в британския парламент в продължение на седмици или дори месеци, като по този начин депутатите имат възможност да ги проучат и дискутират ред по ред, предава БТА.

Парламентаристката от британските Зелени Керълайн Лукас днес припомни, че депутатите са имали повече време да дебатират проектозакона за дивите животни в цирка, касаещ едва 19 вида животни, отколкото им се отпуска време за дебатиране на законопроект, касаещ бъдещето на 65 милиона души.

Някои депутати, подкрепящи Брекзит, също вече казаха, че ще гласуват против съкратения дневен ред за обсъждане и гласуване на законопроекта, предложен от правителството.

Джонсън иска страната да напусне ЕС на 31 октомври, както беше обещал и единствената му надежда да постигне това, е да успее с прокарването в парламента на законопроекта преди тази дата. Консерваторите на Джонсън имат 288 места от общо 650 в Камарата на представителите, така че премиерът ще има нужда от подкрепа от опозицията и от независими депутати, за да мине законопроектът в парламента. Депутати от опозицията планират обаче да внесат значителни промени в проекта на нормативния акт, като например да включат в него изискване сделката за Брекзит да бъде подложена на гласуване на нов референдум.

Очаква се гласуванията днес да се състоят около 18,00 ч. по Гринуич, допълва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ