Двайсет партии не са подали финансови отчети, 6 от тях ги "спестяват" за втора година

Двайсет партии не са подали финансови отчети, 6 от тях ги спестяват за втора година

Двайсет партии не са подали финансови отчети, 6 от тях ги "спестяват" за втора година

Двайсет партии не са подали финансовите си отчети за 2018 г., съобщиха от Сметната палата. Други 128 партии са подали в срок годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2018 г. в институцията.

От 20-те политически сили, които не са подали годишни финансови отчети, осем са действащи партии. Сред тях са "Български земеделски съюз", "ВОТ-консерватори", "Гражданска сила", "Движение експерти за регионите", ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност), "Другата България", "Обединена България" и "Федерация активно гражданско общество". Шест от неподалите отчети партии допускат това нарушение за втора поредна година - "Български земеделски съюз", "ВОТ-консерватори", "Гражданска сила", "Другата България", "Обединена България" и "Федерация активно гражданско общество" и Сметната палата ще уведоми прокуратурата. Според Закона за политическите партии Софийски градски съд постановява разпускане на партия, когато не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години, като решението на съда се постановява по иск на прокурора.

Останалите 12 партии, които не са подали отчети, са прекратили дейност през 2018 г.: "Алтернативно социалистическо обединение-независими", "Българска индустриално аграрна партия", "Гражданско движение глас", "Народняшка земеделска партия Никола Петков", "Национално патриотично обединение", "Нова Европа","Обединение достойна България", "Отечествена партия на труда", "Политическо движение заедно за Сливен", "Северна лига", "Съюз България" и "Черноморец".

Очетите на две партии - "Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)" и "Съюз за отечеството", са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията на Закона за политическите партии относно формата, съдържанието и начина на представяне, посочват още от Сметната палата.

Съгласно Закона ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

Годишните финансови отчети на политическите партии за 2018 г. могат да се видят на интернет страницата на Сметната палата в раздел "Контрол-партии", подраздел "Отчети".

Сметната палата започва ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на партиите, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали са предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ