Джо Байдън изненада поддръжниците на Сандърс, вижте резултатите от "Супервторника"

Джо Байдън изненада поддръжниците на Сандърс, вижте резултатите от Супервторника

Джо Байдън изненада поддръжниците на Сандърс, вижте резултатите от "Супервторника"

Неочаквана победа в "Супервторника" на бившия вицепрезидент Джо Байдън изненада поддръжниците на Бърни Сандърс в битката за издигане на кандидатура от Демократичната партия за президент на САЩ на изборите в края на годината.

"Супервторникът" е денят, в който 14 щата гласуват за кандидата, който искат да бъде издигнат за президентската надпревара в края на годината. Избирателите гласуваха в 14 щата - Алабама, Арканзас, Вирджиния, Върмонт, Калифорния, Колорадо, Масачузетс, Мейн, Минесота, Оклахома, Северна Каролина, Тенеси, Тексас и Юта.

Изборите в тези 14 щата трябва да излъчат днес 1357 от общо 3979 делегати за партийния конгрес определящ кандидата на партията за президентските избори. Процедурно, накрая печели този, който на конгреса бъде подкрепен от минимум 1991 делегати. Коя номинация печели, ще стане ясно на Партийната конвенция на Демократическата партия през юли.

Супервторникът е първият ден на по-масово гласуване след 4-те ранни номинации, гласувани поотделно и последователно в щатите Айова, Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина. От тези 4 гласувания са излъчени и първите 155 делегати за предстоящия конгрес на демократите, други 1357, както вече отбелязахме, се излъчват днес Това са 34% или около 1/3 от делегатите, което прави деня най-важния що се отнася до кандидатурите за президентските избори. В следващите месеци предстои избор на още 2467 делегати.

Републиканците също гласуват по време на супервторника, но Тръмп няма сериозни конкуренти, така че интересната битка остава само в Демократичната партия.

Как протече "Супервторникът"?
Поддръжниците на обявилия се за "социалист" кандидат Бърни Сандърс се надяваха на категорична победа в "Супервторника". След него те са сигурни само в едно - че битката ще е сурова, пише Катрин Триомф от Франс прес, цитирана от БТА.

Събрали се в продължение на над три часа в изложбена зала близо до Бърлингтън, бастион на Бърни Сандърс, около 3000 поддръжници на сенатора от Върмонт преживяха една вечер, изпълнена с противоречиви емоции.

Тя започна радостно, когато на огромния екран, излъчващ телевизия Си Ен Ен, бе обявено, че Сандърс печели в своя малък щат Върмонт, един от тези с най-малко население в САЩ и най-маловажния от 14-те щати.

Това обаче бе една очаквана победа, а последвалите резултати не предизвикаха същата радост: бившият вицепрезидент Джо Байдън спечели във Вирджиния и в три южни щата, сред които Северна Каролина, където няколко социологически проучвания прогнозираха победа за Сандърс.

"Прогнозите за него в проучванията бяха толкова обещаващи", каза с разочарование 44-годишната Хайди Ханинг, дошла в изложбената зала заедно със съпруга си от центъра на Върмонт, който подкрепя Бърни Сандърс от 2016 г.

След това бе обявена победaта на Джо Байдън в щата Масачузетс, близо до Върмонт - шамар за Елизабет Уорън, която е сенатор от Масачузетс, но разочарование и за Бърни Сандърс, който се надяваше да спечели в този щат, след като наскоро организира там два големи митинга.

"Контрастни резултати"

Резултатите от западните щати се очертаха като по-благоприятни. Сандърс спечели в Колорадо, но резултатите от ключовите щатове Калифорния и Тексас все още са неокончателни.

"Резултатите са силно контрастни", призна 31-годишният Зак Джонсън, пропътувал шест часа от Ню Йорк заедно с годеницата си, за да подкрепи своя герой.

"Ако той спечели в Тексас и Калифорния и част от другите кандидати се откажат от надпреварата, то предвид таланта му да води дебати, ще се справи добре. Нямам търпение да го видя в дебат един на един" с Джо Байдън, каза още Джонсън.

Други симпатизанти обаче бяха по-скоро разочаровани.

Бърни Сандърс в Белия дом - "много бих искала това да се случи", заяви 58-годишната Уенди Симбърс, служителка на социалните служби в Бърлингтън и стар поддръжник на Сандърс. "Но не знам. . . Каквото и да стане, неговите идеи вече са навсякъде", добави обаче тя, като че ли в опит да се утеши.

"Безпрецедентно движение"

Заобиколен от своята съпруга и семейството си, Бърни Сандърс ентусиазира от трибуната своите поддръжници по характерния за него начин. Той припомни, че преди 39 години, на 3 март 1981 г., е спечелил кметските избори в малката община Бърлингтън, благодарение на това, че ден след ден е лансирал политическата си кариера, докато "всички ми казваха, че това е невъзможно".

Сандърс, който защитава идеята за здравно осигуряване за всички и за безплатно университетско образование, заяви, че "никой няма да победи Доналд Тръмп със стари политики" - индиректна атака срещу Джо Байдън - и че само неговото "безпрецедентно движение, идващо от низините" може "да срази най-опасния президент в историята на страната ни" и да доведе до поражението на "икономическата и политическата класа".

Сандърс обаче призна, че не знае какво ще се случи, но обеща, "каквото и да става", да бъде кандидатът на работниците.

Супервторникът в цифри

По време на Супервторника гласуват 14 щата, в които 53% от населението са бели, 25% са латино, 11% са чернокожи, 7% са азиатци и 4% са класифицирани като "други". 

При оставащите за гласуване след супервторника щати 64% от населението  са бели, 15% са латино, 13% са чернокожи, 5% азиатци и 4% други. В САЩ като цяло 60% от населението са бели, 18% латино, 12% чернокожи, 6% азиатци и 4% други.

В Алабама, където са 52 делегати, при 97% отчетени резултати, Джо Байдън побеждава.

В Арканзас, където налице са 31 делегати, Джо Байдън побеждава при 100% обработени резултати.

Във Вермонт, където налице са 16 делегати, Бърни Сандърс печели, при 100% обработени гласове.

Във Вирджиния, с 99 делегати, Байдън побеждава при 100% обработени резултати.

В Калифорния, където са отчетени 75% от гласовете, Бърни Сандърс води и се очаква да вземе 415-те делегати.

В Колорадо 66 делегати вероятно ще вземе Сандърс при 69% обработени резултати.

В Масачузетс при 91% обработени резултати, 91 делегати се очаква да вземе Джо Байдън.

В Мейн, където налице са 24 делегати, при 81% обработени резултати не е ясно какъв ще е изходът.

В Минесота, където  са налице 75 делегати, при 100% обработени резултати печели Байдън

В Оклахома при 100% обработени резултати, 37 делегати печели Байдън.

В Северна Каролина, също при 100% обработени резултати, 110 делегати печели Байдън.

В Тексас, при 92% отчетени резултати се очаква 228 делегати да вземе Джо Байдън.

В Тенеси, при 98% отчетени резултати Байдън се очаква да вземе 64 делегати

В Юта, при 71% обработени резултати печели Сандърс - 29 делегати.

За фаворити от самото начало на надпреварата се сочат сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс и бившият вицепрезидент Джо Байдън.

В надпреварата остава и Елизабет Уорън.

За първи път в Супер Вторника участва Майкъл Блумбърг. Бившият кмет на Ню Йорк похарчи повече от 500 млн. долара свои пари за кампанията си, но не спечели нито един щат. 

По публикацията работи Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ