Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ

Джоузеф Робинет Байдън-младши официално положи клетва като 46-ия президент на Съединените американски щати.

Подобно на своите предшественици, 78-годишният демократ изрече 35-те думи, записани в Конституцията, по време на тържествена церемония в Белия дом в компанията на съпругата си Джил, вицепрезидента Камала Харис и трима от общо петте живи президенти на страната.

„Аз, Джо Байдън, тържествено се заклевам, че съвестно ще изпълнявам длъжността президент на Съединените щати и ще дам най-доброто по-силите си, , ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми е на помощ“, бяха думите от клетвата, изречена от новия президент на САЩ с ръка на Библията. Клетвата бе прочетена от главния съдия Джон Робъртс.

„Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията, ден на история и надежда”, каза Байдън в първите си минути като държавен глава. „Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза. Каузата на демокрацията. Волята на хората бе чута… Отново научихме, че демокрацията е ценна, демокрацията е чуплива и в този час, приятели мои, демокрацията надделя“, добави още той.

Минути по-рано клетва положи и Камала Харис – първата в историята на САЩ жена вицепрезидент. Нейната клетва бе прочетена от Соня Сотомейър, първата жена от латиноамерикански произход във Върховния съд.

На 3 ноември 2020 г. Джо Байдън и Камала Харис бяха избрани за президент и вицепрезидент с рекордно висок вот – над 80 млн. души гласуваха за избраниците на Демократическата партия. Така Байдън си спечели 306 гласа от Електоралната колегия – значително по-голям брой от 232-та гласа на републиканеца Доналд Тръмп, който отсъства от днешното събитие

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ