Джо Байдън ще поиска американците да носят маски 100 дни

Джо Байдън ще поиска американците да носят маски 100 дни

Джо Байдън ще поиска американците да носят маски 100 дни

Джо Байдън ще поиска от американците да носят предпазни маски в първите 100 дена от встъпването му в длъжност, за да бъде ограничено разпространението на новия коронавирус.

Пред CNN той обяви, че ще има „значително намаляване“ на случаите на новозаразени, ако всеки носи предпазни средства. Освен това той планира да нареди и да се носят маски във всички правителствени сгради на САЩ, предаде „Би Би Си“.

Конституционните експерти казват, че американският държавен глава няма законни правомощия да нареди на нацията да носи маски, но по думите на Байдън с вицепрезидента Камала Харис ще дадат пример, като самите те ги носят.

Изпълнителната власт на президента покрива имотите на американското правителство и Байдън възнамерява да упражни правомощията си в това отношение, задължавайки хората на тяхната територия да носят маски.

„В транспорт, междущатен транспорт, самолети, автобуси и т.н. трябва да сте с маски“, отбеляза още той.

До момента САЩ са регистрирали над 14 млн. случаи на COVID-19, като около 276 хил. от тях са завършили фатално.

Джо Байдън изрази готовност да получи ваксина срещу коронавируса публично, подобно на своите предшественици на президентския пост, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж У. Буш.

„Хората загубиха вяра в способността на ваксината да действа“, каза той и добави, че „има значение какво правят президентът и вицепрезидентът“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ