„Това е денят на Америка!“

Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията, ден на история и надежда. С това започна Джо Байдън първата си реч като 46-ия президент на САЩ.

„Това е денят на демокрацията, ден на история и надежда… Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза – каузата на демокрацията. Волята на хората беше чута, волята на хората бе изслушана. Отново научихме, че демокрацията е ценна. Демокрацията е крехка. И в този час, мои приятели, демокрацията надделя“, каза още той.

„Благодаря на предшествениците ми и от двете партии за това, че присъстват тук днес. Благодаря им от дъното на сърцето си“, заяви Байдън.

Три акцента се откроиха във встъпителната реч на новия американски президент.

[[{"fid":"367607","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2703,"width":4054,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Getty Images

Пандемията от COVID-19

Новият държавен глава не подмина темата за COVID-19, дни след като САЩ преминаха психологическата граница от 400 хил. починали с установена коронавирусна инфекция. По думите му болестта „мълчаливо преследва страната“. „Имаме много работа през тази зима на опасност и значителни възможности“, каза той.

„Тези 400 хил. американци – майки, татковци, съпрузи, съпруги, синове, дъщери, приятели, съседи и колеги. Ще ги почетем и ще станем хората и нацията, за които знаем, че можем и трябва да бъдем“, продължи Байдън.

Обединението на Америка

„Днес, на този ден, цялата ми душа е в това: Обединяване на Америка, обединяване на нашия народ, обединяване на нацията ни“, добави президентът.

„За да се преодолеят тези предизвикателства, за да се възстанови душата и да се осигури бъдещето на Америка, се изисква много повече от думи…“

Байдън изрази благодарност и към подкрепилите го над 80 млн. гласоподаватели на изборите на 3 ноември 2020 година. „За всички онези, които подкрепиха кампанията ни, смирен съм от доверието, което ни възложихте. На всички, които не ни подкрепиха, нека кажа това – чуйте ме, докато вървим напред… Ако все още сте несъгласни, така да бъде. Това е демокрацията. Това е Америка“, заяви държавният глава.

„Сънародници, трябва да сме по-различни от това. Америка трябва да е по-добра от това. И вярвам, че Америка е много по-добра от това“, обясни още той.

Послание отвъд граница

„Ето го моето послание към тези извън нашите граници. Америка беше тествана и излязохме по-силни. Ще поправим нашите съюзи и ще се ангажираме отново със света за пореден път“, обеща президентът.

„Ще водим не само чрез примера на нашата сила, но и чрез силата на нашия пример. Ще бъдем силен и доверен партньор за мир, напредък и сигурност“, каза Байдън.

Много европейски лидери вече поздравиха новата администрация на САЩ в социалните мрежи, а по-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за нов трансатлантически пакт.

След края на инаугурацията Байдън направи и първия си пост в специалния акаунт, който Twitter предоставя на първите държавници на САЩ – @POTUS . Няма време за губене, когато става въпрос за справяне с кризите, пред които сме изправени.

Вицепрезидентът Камала Харис също пое контрола над акаунта @VP.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ