Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джонсън опита да спечели парламентарна подкрепа за новия си план за Брекзит

Снимка: Guliver / Getty images

Британският премиер Борис Джонсън се опита днес да изгради коалиция в Камарата на общините в подкрепа на своя нов подход към Брекзит. Той направи това очевидно с усещане за приближаващия краен срок за излизане на страната от ЕС и въпреки сдържаното отношение на европейските лидери към новите предложения, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън насочи своето послание към онези депутати, чиито избирателни окръзи гласуваха за напускане на ЕС на референдума през 2016 г., използвайки по-помирителен тон, отколкото при предишните си изяви пред депутатите. Премиерът се опита да ги убеди, че промените в предложенията за режима на търговията между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит трябва да тушират опасенията, накарали мнозина депутати да отхвърлят на три пъти споразумението, постигнато от неговата предшественичка Тереза Мей.

"Положихме искрени усилия да преодолеем бездната, да примирим очевидно непримиримото и да изминем последния оставащ километър, тъй като времето ни притиска", каза той.

Новите предложения се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит. Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период, предава БТА.

Джонсън се обърна и към ЕС с по-мек тон, макар че новите предложения отначало бяха представени от неговата канцелария като финална оферта по принципа "приемаш или отхвърляш". Той се опита да понижи температурата на бурните дебати и на острия език, характерен за последните седмици в Камарата на общините, и дори каза, че е "разочарован" от тона, използван от някои депутати, поставящи под въпрос неговите предложения.

Непримирими опозиционни депутати обаче отново атакуваха плана и самия Джонсън, като го обвиниха, че е наясно, че новите предложения няма да бъдат приети. Парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че офертата на Джонсън просто все повече тласка страната към Брекзит без споразумение, предлагайки на ЕС план, който вероятно ще бъде отхвърлен.

Същата теза изложи и лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин.

Междувременно, р аботната група на Европейския парламент по въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС разпространи днес становище, според което евродепутатите не биха подкрепили новите предложения на Лондон в сегашния им вид. Според групата тези предложения "в последната минута" не дават необходимата сигурност за ирландската граница. В становището се посочва, че ЕП запазва стремежа си раздялата с Великобритания да стане на основата на правила. Според работната група предложенията на Лондон не отговорят ни най-малко на постигнатите в досегашното споразумение договорености за ирландската граница, уточнява БТА.

ЕП изразява готовност за обсъждане на всякакви нови приложими предложения. В съобщението се отбелязва, че всяка договореност между ЕС и Лондон, за да влезе в сила, трябва да бъде одобрена от мнозинството евродепутати. По-рано днес Европейската комисия потвърди, че е получила писмено нови предложения от британското правителство, но очаква уточнения, за да ги оцени

още по темата
още от Политика