Затвори

Джонсън официално отхвърли искането на Единбург за нов референдум за независимост на Шотландия

Снимка: Guliver / Getty images

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли молбата на шотландския първи министър Никола Стърджън да получи правомощия за произвеждане на нов референдум за независимостта на Шотландия, предаде Ройтерс.

Според законодателството на Обединеното кралство такъв референдум не може да бъде проведен без съгласието на британското правителство.

През декември Стърджън отправи писмено искане към Джонсън за започване на преговори или за прехвърляне на правомощия от Лондон на Единбург за организиране на референдум.

„Не мога да приема искането за предоставяне на правомощия, които ще позволят произвеждането на нови референдуми за независимост", пише Джонсън в отговора си на Стърджън, който бе публикуван от британския премиер в Туитър.

Той припомня на Стърджън, че шотландците са получили възможност да гласуват за независимост през 2014 г. и че идеята тогава е била вотът да бъде „веднъж на поколение“. Тогава 55% от  шотландците се обявиха против независмостта.

 „Ако има нов референдум за независимост, политическата стагнация в Шотландия през последните 10 години ще продължи. Време е всички ние да работим за единството на Обединеното кралство“, казва още Джонсън.

Стърджън твърди, че референдумът за Брекзит от 2016 г. е достатъчна причина Шотландия да получи нова възможност да се отдели от Обединеното кралство, тъй като шотландците са гласували за оставане в ЕС“

„Макар че днешният отговор не е изненадващ, ние няма да се откажем.“, казва първият министър на Шотландия.

„Никое правителство на Уестминстър не може да попречи на правото на народа на Шотландия да реши собствената си съдба. Демокрацията ще надделее!“, добавя Стърджън.

още по темата
още от Политика