Джонсън предупредил Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит

Джонсън предупредил Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит

Джонсън предупредил Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън е предупредил френския президент Еманюел Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит, насрочен за 31 октомври и му е казал, че има последен шанс за постигане на споразумение, заяви говорител на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес.

Както заявил Джонсън в телефонен разговор вчера с френския президент, "Европейският съюз не бива да е погрешно убеден, че Великобритания може да остане в ЕС след 31 октомври". Премиерът повторил, че няма да иска ново отлагане на Брекзит, въпреки че закон, приет неотдавна от британския парламент, го задължава да поиска отлагане ако не постигне споразумение с ЕС. Джонсън нарекъл този закон "акт на капитулация", който според него отслабва позицията на Великобритания в преговорите с ЕС, предаде БТА.

Джонсън настоял Макрон да положи усилия за постигане на споразумение за Брекзит. Той информирал вчера френския президент и португалския премиер Антониу Коща за новото си предложение за Брекзит, което бе хладно прието в Брюксел, посочва Ройтерс. "Това е шанс да се постигне споразумение - споразумение, подкрепено от депутатите и съдържащо компромиси от всички страни", заявил пред Ройтерс високопоставен източник от Даунинг стрийт 10. "Обединеното кралство направи голямо и значимо предложение, но е време и Комисията да покаже воля за компромис. В противен случай Великобритания ще напусне без сделка", добавил източникът пред Ройтерс.

По-малко от месец преди 31 октомври и преди предстоящата на 17 и 18 октомври среща на лидерите на ЕС Джонсън заявил на Макрон, че "това е последна възможност да се постигне споразумение - каквото иска всяка от страните - за да можем да вървим напред и да изградим ново партньорство между Обединеното кралство и ЕС", заявил пред Франс прес източник от кабинета на британския премиер. "Но за да стане това възможно, ЕС трябва да направи същите компромиси, каквито направи Обединеното кралство през последните седмици и месеци", заявил Джонсън на френския президент според източника от неговия кабинет.

Макрон казал на Джонсън във вчерашния телефонен разговор, че в края на седмицата ще бъде направена равносметка, за да се прецени дали е възможно споразумение" за Брекзит, заяви Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. "Преговорите трябва да продължат ускорено в следващите дни с екипа на Мишел Барние, за да се направи равносметка в края на седмицата", заявил Макрон.

Британският премиер ще продължи днес разговорите с европейските лидери, а неговият министър за Брекзит Стив Баркли, който вчера отиде в Холандия, ще продължи и утре обиколката из европейските столици, добавя АФП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ