нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Египет гласува за горна камара на парламента, възстановена след референдум

Getty Images

Днес и утре гражданите на Египет гласуват за Сенат – горната камара на парламента, която беше възстановена след конституционни промени, одобрени с референдум миналата година, предаде „Асошиейтид Прес“.

Гласуването е по-скоро символично, тъй като 300-членният Сенат, за разлика от камарата на представителите, няма законодателни правомощия, а предимно консултативна роля. Новият орган ще замени разпуснатия през 2014 г. съвет Шура.

Безплатни маски се раздават на всички гласоподаватели, а избирателните секции бяха предварително дезинфекцирани, като предпазни мерки срещу разпространението на новия коронавирус.

Целта на двудневното гласуване е да се постигне възможно най-висока избирателна активност. 63 млн. души имат право да упражнят вота си, като от населението зависи разпределението на 200 от местата в горната камара – 100 от тях са за индивидуални кандидати, другите 100 – за част от листа, доминирана от проправителствени партии. Кандидатите са 787. Останалите членове ще бъдат директно избрани от египетския президент Абдел Фатах Сиси.

Резултатите се очакват до седмица, а балотажът ще се състои през септември.

още от Политика