Екатерина Захариева призова Северна Македония да се върне към добросъседския тон

Екатерина Захариева призова Северна Македония да се върне към добросъседския тон

Екатерина Захариева призова Северна Македония да се върне към добросъседския тон

Искаме да видим договорката за езика, както и ясен текст, че от Северна Македония няма да имат претенции за малцинства. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева часове преди Срещата на върха на страните от Берлинския процес. Домакини са съвместно министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, които ще се срещнат в София. 

За първи път две държави от региона председателстват такава среща, подчерта Захариева. Три са очертаните приоритети - икономика и свързаност, сигурност и добросъседство. Захариева коментира отношенията между България и Република Северна Македония и позицията на нашата страна.

"Ние имаме забележки не само по отношение на текста за историята. Ние имаме забележки по отношение на напредъка по инфраструктурните проекти, по Коридор №8. В следващата рамка за финансиране на ЕС те не са подали нито един инфраструктурен проект в посока изток - запад. А това е връзката с България. Днес ще ги попитам кога те ще свикат междуправителствената комисия за наблюдението за изпълнението на договора", посочи Захариева.

И уточни, че днешната среща на върха няма нищо общо с разширяването на ЕС. "Да, тя подготвя държавите от Западни Балкани, но не е среща, на която ще се обсъжда преговорна мярка или да се взема решение по нея. Днешното посещението на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев у нас беше планирано във връзка със съвместното председателство на София и Скопие", каза Захариева.

По думите й, повече от година и половина София настоява за по-интензивно изпълнение на договора за добросъседство със Скопие. "По наша оценка единствено в частта за туризъм имаше постигнат напредък, т.е. виждаме увеличение на туристопотока в двете страни. Това, обаче, съвсем не е достатъчно. Нека се опитаме да се фокусираме заедно как да наваксаме това, което пропуснахме година и половина, декларирайки и завявайки какво няма да изпълняват, каква била България, какви били нашите претенции. Нека да се върнем към изпълнението на договора и нека да се върнем към добросъседския тон", призова външният ни министър.

"Искаме да видим хоризонталния критерий на добросъседство. Не може да възпитаваме хората от двете страни на границата, най-вече там, към омраза към съседа. Това няма как повече да се толерира. Това, което се случва, то не само в пресата, то е по табелите им, в учебниците им. ние сме съюзници в НАТО, няма как по казармите в Република Северна Македония да пише "български фашистки окупатор", коментира още Захариева. 

Според нея договорът от 2017 г. има гаранциите, но когато се изпълнява в дух на добросъседство и добра воля и отчете, че от Северна Македония не са подали нито един инфраструктурен проект. 

"Не е вярно, че България е единствената държава, която има претенции към Северна Македония. Призовавам да прочетат по-добре чл. 2 от този договор. Всъщност това е един от малкото членове, които се изпълнява и то от страна на България. В този член се казва, че България ще споделя опита си и ще подпомага Република Северна Македония чрез споделяне на опита си по пътя на европейската интеграция и ще подкрепи съюзничеството й в НАТО. Нещо, което направи. Също така България е готова, а и досега го е правила, постоянно е споделяла опита си. Това не означава, че ние не можем да имаме условия, каквито имат и другите държави-членки към тях. Нека си го кажем. Това сатанизиране на България, че тя е единствената държава, която има претенции към тях за придържане на критериите, не е съвсем вярно", каза още външният министър.

Според нея важен успех ще бъде подписването на декларация за създаване на регионален пазар - подобно на общ пазар между тях с цел да ги подготви за общия европейски пазар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ