Екоминистърът се зарече да промени Закона за управление на отпадъците

Екоминистърът се зарече да промени Закона за управление на отпадъците

Екоминистърът се зарече да промени Закона за управление на отпадъците

„Ще променим Закона за управление на отпадъците. Доколкото разбрах, ДПС имат много добри предложения, БСП имат интересни предложения, ГЕРБ първи дадоха идеи“. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

И добави: „тези, които системно тровят населението, които изобщо не си дават сметка какви щети нанасят, трябва да почистят. Не може друг да събира след тях. Няма как да почистя 5 000 места“.

Екоминистърът обеща проверки на всички площадки за отпадъци и отбеляза, че са наложителни промени в законодателството, с които нерегламентирания бизнес да бъде наказван по-навременно.

„Не мога да чакам, ако вие сте извършили нарушение, три години да минат съдебни дела, за да ви пиша акт. След това да ви напиша втори и едва когато и вторият влезе в сила, и са минали две петилетки, аз тогава да ви закрия склада“, посочи екоминистърът.

Емил Димитров призова общините да използват таксите, които събират, по предназначение, за да се справят с проблема с отпадъците, а не да ги преразпределят по други направления.

„Нека да се въздържаме, да не стресираме хората и да знаят, че местната власт не е само за да събира такси, а и да съхранява парите от тези такси и да ги влага точно за това, за което са им преотстъпени тези такси – като искат нови сметища, да си ги вземат. Не да ги събират, а после да искат други пари да им се дадат раздават си ги за всякакви други неща“, поясни министър Димитров. 

Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им остава приоритет, заяви преди това министърът на еко събитие, организирано от Българската асоциация по рециклиране.

През 2018 г. страната ни е отбелязала пореден ръст в рециклирането. Постигнат е резултат от 36 процента, който се равнява на над 1 млн. тона, съобщи министър Димитров. А за последните пет години темпът на нарастване на рециклирането на битовите отпадъци в България изпреварва средния за ЕС, допълни той. По директивата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване, целта по събиране за 2017 г. е 44 на сто от пуснатото на пазара количество през предходните три години. При изчислена цел от 32 924 тона, в България са събрани 54 684 за 2017 г. По рециклиране и оползотворяване е постигнато средно 90 процента. При излезлите от употреба МПС за 2017 г. е постигнато ниво на повторна употреба и рециклиране над 96 на сто при цел от 85 процента. България продължава да заема и едно от челните три места в Европейския съюз по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ