Експерт в МЗХ: Невъзможно е да загубите правата си върху земеделските земи

Експерт в МЗХ: Невъзможно е да загубите правата си върху земеделските земи

Експерт в МЗХ: Невъзможно е да загубите правата си върху земеделските земи

„Промените в Закона за земеделските земи цели да защити собствениците на обработваема земя, а не да ги ощети. Невъзможно е хората да загубят правата си върху земеделските земи. Искаме да се прекрати практиката с едни стари договори, които са сключвани от един съсобственик за 99 години за 1 лев. По този начин останалите съсобственици са ощетени”. Това заяви в ефира на bTV експертът в Дирекция „Поземлени отношения и комасация” в земеделското министерство Кирил Стоянов. Изказването му е в отговор на твърдение на бившия омбудсман Мая Манолова, че над 3 млн. собственици на малки площи ще бъдат засегнати от промените чрез връщането на ТКЗ-та.

„Процедурата за комасация (преразпределението на земи с цел собствениците да получат уедрени имоти на 1 или повече места в замяна на дотогавашните им по-малки и разпръснати имоти, бел. ред.) съществува от 2007 г. Направихме шест проекта в едни от най-бедните села на България. Успяхме да възстановим работни места, напояване и на нито един човек не му беше отнета земята”, посочи експертът Кирил Стоянов.

По думите му процедурата по отдаване на земя под аренда е демократична. „Всеки един собственик е равен на останалите, включително на държавата и общината. Ако вие искате да участвате в процеса по комасация, имате един глас, независимо кой с колко имота участва”, поясни експертът от земеделското министерство.

Според него притесненията на бившия омбудсман Мая Манолова са неоснователни. Стоянов изчисли още, че заради дебатите по темата периодът за обществено обсъждане на законовите промени ще се удължи с 12 месеца. По думите му законът обхваща голяма част от българските граждани и по него трябва да се работи сериозно и внимателно – без да се бърза.

Припомняме, че промените в закона предвиждат също европейски граждани да могат да купуват земя в България. Досега това беше възможно само за фирми и организации от Европейския съюз. Хора от трети страни, както и досега, нямат това право.

Европейска директива гласи, че всеки гражданин на Евросъюза трябва да има право да купува земя в 28-те държави-членки. Това сега не е възможно у нас и затова страната ни е заплашена от санкции. Очакванията са новият Закон да даде възможност на млади фермери до 40 години по-лесно да наемат чрез търг свободни земи от държавния поземлен фонд.

Предвиждат се и облекчения за строителство върху земи с променено предназначение, като отпада срокът, в който до 3 години след издаването на решение за промяна на предназначението на земята, собственикът би трябвало да получи разрешение за строеж. Вече ще има и законова възможност за промяна на предназначението на неземеделски земи в земеделски. Например, стари малки язовири, които отдавна са пресъхнали и се ползват за земеделие, а стопаните им не могат да получават субсидии.  

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ