Ердоган иска по-добри икономически и политически връзки с Германия

Ердоган иска по-добри икономически и политически връзки с Германия

Ердоган иска по-добри икономически и политически връзки с Германия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще работи за подобряване на политическите и икономическите връзки с Германия по време на визитата си в тази страна по-късно този месец, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Турция иска да подобри неприятните си отношения с Европа във време, когато нейните отношения със САЩ се влошиха и турската лира започна рязко да се обезценява.

Ердоган заминава за САЩ, за да участва в сесията на Общото събрание на ООН и ще се срещне с американски инвеститори преди да замине за Германия на 27-29 септември. 

"Нашият приоритетен дневен ред при посещението ми в Германия ще бъде напълно да оставим назад периода, преживян в последните години в нашите политически отношения", заяви Ердоган на пресконференция преди да замине за САЩ. Става дума също за стъпки, които могат да бъдат предприети за бъдещо развитие на икономическите ни връзки на взамино изгодна основа, каза Ердоган. 

Отношенията между Германия и Турция се влошиха след мерките на турските власти след провалилия се опит за преврат, когато десетки хиляди хора бяха хвърлени в затвора след 2016 г., включително германски граждани. Има известно стопляне през последните месеци след като Турция освободи един германо-турски журналист и позволи на друг германски гражданин да напусне страната.

В Германия живеят около три милиона турци, повечето от които имат двойно гражданство. Германски служители вярват, че нямат друг избор освен да подобрят отношенията, независимо от загрижеността за човешките права в Турция. 

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви след среща с турския си колега в петък, че Ердоган няма да моли за икономическа помощ, когато се срещне с германския канцлер Ангела Меркел.
Турската лира загуби почти 40 процента от стойността си тази година, а Анкара обвини САЩ, че водят икономическа война срещу нея във връзка със съдбата на християнски пастор, задържан от Анкара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ