нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ердоган замени финансовия министър на Турция с поддръжник на ниските лихви

Снимка: Getty images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замени финансовият министър на страната със привърженик на неговата политика на ниски лихвени проценти, предаде Ройтерс.

Държавният глава е назначил Нуреддин Небати на поста министър на финансите, след като неговият предшественик Лютфи Елван е бил освободен от задълженията си, съобщават местните медии. Рокадата идва в момент, в който турската лира поевтиня до рекордно ниски нива на фона на опасенията около икономическата политика на страната. Към 11:40 часа българско време един щатски долар се разменя за 13,4093 турски лири.

Небати, който е заместник-министър на финансите от 2018 г., похвали миналата седмица стремежа на Ердоган да намали лихвените проценти в страната и заяви, че Турция от години се е опитвала да приложи политика на ниски лихви, но е не е успявала заради силна опозиция.

„Този път ние сме решени да го постигнем“, написа той в Twitter, като добави, че „няма проблеми“ с поддържането на настоящите ниски лихвени проценти при текущите пазарни условия.

От септември насам Централната банка на Турция намали лихвения си процент с 400 базисни пункта, сваляйки основната ставка на 15% - значително под инфлацията от близо 20%

Оттеглянето на Елван беше очаквано и дискутирано от медиите и опозиционните политици и представлява поредния етап от кампанията на Ердоган срещу привържениците на по-високите лихви. Турският президент уволни три управителя на централната банка на страната от средата на 2019 г. насам.

Подобно на бившия гуверньор на Турската централна банка Наджи Агбал, който беше уволнен през март, Елван подкрепяше „по-рестриктивните политики за управление на търсенето и бе по-фокусиран върху намаляването на инфлацията“, коментира Мурат Унур от Goldman Sachs.

„В резултат на това оставката му вероятно ще бъде приета негативно от пазара, който вижда необходимостта от затягане на политиката“, добави той.

още по темата
още от Политика