ЕС призова големите сили да не започват търговска война

ЕС призова големите сили да не започват търговска война

ЕС призова големите сили да не започват търговска война

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес призова в Пекин Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни и призова трите страни да извършат реформи в Световната търговска организация, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Все още има време да бъдат избегнати конфликта и хаоса", заяви Туск на пресконференция с китайския премиер Ли Къцян. Той припомни, че в миналото търговските войни много често са ескалирали до открити конфликти.

Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са в Пекин за годишната среща на върха между ЕС и Китай.

"Всички си даваме сметка, че световната архитектура е в процес на промяна пред нашите очи", каза Туск и припомни, че "светът, който ние построихме в продължение на десетилетия донесе на Европа мир, развитие на Китай и край на Студената война".

"Общо задължение е на Европа и на Китай, но също и на Америка и на Русия да не разрушават този световен ред, а по-скоро да го подобрят, да не се впускат в търговски войни, които доведоха до открити конфликти толкова често в нашата история", каза Туск.

"Ето защо призовавам нашите китайски домакини, но също и президентите Тръмп и Путин да започнат съвместно един процес на пълна реформа на СТО", каза Туск.

По-късно днес Туск и Юнкер ще се срещнат и с президента на китай Си Цзинпин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ