Европейски паспорти за Западните Балкани, предлага премиерът

Европейски паспорти за Западните Балкани, предлага премиерът

Европейски паспорти за Западните Балкани, предлага премиерът

Европейски паспорти за гражданите на страни от Западните Балкани, които още не са приети днес лансира като идея днес премиерът Борисов по време на участието си в дискусията "Европа отново на път" в софия.

Това е една идея, която ще обсъдя с колегите, за да има перспектива и за хората в Балканите, защото на най-високо ниво в Брюксел се заяви, че присъединяването на тези страни ще се забави, коментира той пред журналисти след участието си във форума. А в същото време хората от Балканите са европейски граждани, това е безспорно, добави той. Според него би могло да се потърси инструмент чрез европейския паспорт за обикновените граждани, които са покрили критериите, тъй като елитите им не са им готови, дълги години още ще правят реформи, докато се стигне да ги приемат.
          По време на дискусията Бойко Борисов постави въпроса за обща европейска отбрана. Пред журналисти по-късно той посочи, че това е начинът да се спестят пари. Тогава ще знаем Европа колко самолета има, колко танкове, колко гаубици, колко сухопътни войски и ЕС да стане колективен член в НАТО, това е моето предложение, добави той.

Според него риск от терористична атака има за всяка страна и няма служба в света, която може да го предотврати. Полезният ход е да спрат войните, да спре безумието в надпреварата във въоръжаването, смята Борисов. По думите му това е като в операта, има ли пушка на сцената, рано или късно ще гръмне.

Отдавна вече тероризмът не е някакво случайно явление, посочи премиерът. С удоволствие слушам нашите експерти по тероризъм, но с много от тях не съм съгласен, добави той. По думите му терористите гледат телевизия, наблюдават действията, изказванията, поведението на политическите лидери и действат веднага наказателно. Виждате социологическите агенции в Лондон, предстоят им избори, виждате колко целенасочено се действа, коментира той. Още повече цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин, добави Борисов. Аз си спомням, а и до ден днешен, когато говорим за България, винаги се поставя въпросът за интеграция на ромите, сега, като гледам как са интегрирани във Великобритания, в Белгия и във Франция етносите, мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани - всъщност не са успели, коментира премиерът. Това е истината - болезнена, неприятна, не е модерно да я кажеш или по-точно е опасно дори в политически план, но това са фактите, добави той.

България трябва да положи усилия в борбата с тероризма, а премиерът Бойко Борисов трябва лично се заеме с темата, посочи на свой ред Симеон Сакскобругтоски, който също участва във форума като бивш премиер на България.  Заедно трябва да запазим и изградим бъдещето на ЕС, така че следващото поколение да живее по-добре, заяви той пред участниците в дискусията. Според бившия премиер за пръв път от Втората световна война единството на Европа е поставено на карта и "Европа или ще бъде обединена или въобще няма да я бъде. "

"Няма да допуснем ЕС да се разпадне, напротив – всички заедно трябва да го запазим и изградим така, че следващите поколения да живеят по-добре, по-щастливо у дома – в една обединена Европа. Логото, което стои пред нас – „Европа отново на път“, е в нашите ръце“, допълни Сакскобургготски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ