Европейските стоки не са заплаха за САЩ, увери Еврокомисията

Европейските стоки не са заплаха за САЩ, увери Еврокомисията

Европейските стоки не са заплаха за САЩ, увери Еврокомисията

Нито ЕС, нито САЩ имат интерес от търговски сблъсък, заяви днес говорител на Европейската комисия.

ЕС и САЩ си сътрудничат в областта на сигурността, затова нито европейски, нито американски изделия могат да създават заплаха за другата страна, добави той. Говорителят съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще разговарят в рамките на срещата в Г-20 в Осака, за да обсъдят изпълнението на договореностите от миналото лято.

Миналата седмица САЩ отложиха със 180 дни решението за въвеждане на мита за вноса на европейски автомобили.

Напълно отхвърляме твърдението, че нашият автомобилен износ е заплаха за националната сигурност, коментира по този повод еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя посочи, че ЕС е готов да договори ограничено търговско споразумение със САЩ по правилата на Световната търговска организация.

Тръмп заплаши да наложи 20 на сто мито на вноса на европейски автомобили тази година с обяснението, че има търговски дисбаланс, който заплашва националната сигурност на САЩ.

Юнкер посети миналата година САЩ и се споразумя с Тръмп да работят заедно за свеждането на съществуващите мита до почти нулево равнище при промишлените стоки извън автомобилостроенето, както и ЕС да купува повече втечнен газ от САЩ. Наскоро ЕК съобщи, че вносът на втечнен газ от САЩ за една година се е утроил.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ