нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейският съюз призова партньорите си да окажат натиск за спиране на бойните действия в Либия

Guliver / Getty images

Европейският съюз призова своите международни партньори да окажат натиск върху обсаждащите Триполи сили на Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар с цел прекратяване на бойните действия. Това се казва в разпространено в четвъртък изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирано от ТАСС.

"Военното нападение, предприето от ЛНА срещу Триполи, и ескалацията на насилието в столицата и около нея поставят в опасност цивилното население, включително мигранти и бежанци, и подкопават политическия процес под ръководството на ООН, което създава опасност от сериозни последствия за Либия и целия регион, включително и терористична заплаха", се казва в изявлението на Могерини, цитирано от БТА.

Ройтерс съобщи в четвъртък, че офанзивата на източнолибийските сили на Хафтар е била спряна от силната съпротива в южните предградия на Триполи, като международнопризнатото правителство твърди, че е взело почти 200 пленници.

Досега в боевете са загинали поне 56 души, а 8000 са били принудени да напуснат домовете си.

Информационната агенция на Ислямска държава АМАК съобщи, че ислямистка въоръжена група е убила шестима войници на ЛНА в югозападна Либия. ЛНА потвърди информацията за нападението, но отрече да има жертви сред войниците й.

още по темата
още от Политика