ФБР предупреди за готвени въоръжени протести в САЩ

ФБР предупреди за готвени въоръжени протести в САЩ

ФБР предупреди за готвени въоръжени протести в САЩ

Федералното бюро за разследване (ФБР) предупреди за опасност от потенциални въоръжени протести във всички 50 американски щата, както и в столицата Вашингтон, окръг Колумбия, в дните преди инаугурацията на новоизбрания президент.

Вътрешен бюлетин на службата предупреждава, че националните протести могат да започнат по-късно тази седмица и ще продължат до встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари според разказа на двама служители на реда с анонимна самоличност за „Асошиейтид прес“.

Разследващите смятат, че някои от хората може да бъдат членове на екстремистки групи.

„Въоръжени протести са планирани във всичките 50 щата от 16 януари поне до 20 януари и в Капитолия от 17 януари до 20 януари“, се казва в бюлетината.

ФБР заяви, че не се съсредоточава върху мирните протести, а върху „тези, които заплашват тяхната безопасност и безопасността на други граждани с насилие и унищожаване на имущество“.

Марк Питкавидж, старши научен сътрудник в Центъра по екстремизъм към Лигата за борба с клеветата обясни, че властите в столиците на щатите и други големи градове трябва да се подготвят за възможността от насилствени протести през следващата седмица. „Много хора бяха под напрежение от случилото се миналата седмица. Столиците на щатите са естественото място, където хората може да искат да се появят, особено ако приемем, че според тях може да има огромно присъствие на полиция и военни в окръг Колумбия“, каза той.

Питкавидж проследява привържениците на идеята за върховенство на белите, както и други крайнодесни екстремисти, но по думите му обсадата на Капитолия демонстрира появата на ново движение на „екстремистите на Тръмп, толкова увлечени в култа към личността около Тръмп, че може да са готови да нарушат закона или да участват в насилие само в подкрепа на Тръмп и неговите желания“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ