ИТН представи в парламента управленски приоритети и поиска подкрепа

ИТН представи в парламента управленски приоритети и поиска подкрепа

ИТН представи в парламента управленски приоритети и поиска подкрепа

"Има такъв народ" поиска подкрепа за проектокабинета въз основа на постигнатото в отделните сфери съгласие с партиите, с които преговарят. От парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ ИТН Филип Станев изброи политиките в отделните сфери, по които формациите са постигнали съгласие. Вчера партията проведе срещи с "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!". 

"В случай, че считате целите за общи между нашите парламентарни групи - ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерски съвет. След свикването на НС на 21 юли ПП "Има такъв народ" предприе всички необходими и прозрачни действия по представяне на своите приоритетите", посочи Филип Станев. 

Той отчете, че пълно съгласие между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП има в секторите "Правосъдие", "Икономика", "Здравеопазване", "Социална политика", "Образование", "Земеделие" и други. 

"Сектор "Правосъдие" - премахване на специализираните съдилища и прокуратура ,въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор, реална съдебна реформа", добави той. 

В сектор "Икономика" са постигнали съгласие за промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия и други. 

В сектор "Здравеопазване" са се обединили около реформа на модела на здравеопазването чрез пиемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса. 

В социалната сфера е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд. 

В сектор "Образование" - запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал винституциите, които администрират и създават наука, ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строеж на детски градини, където е необходимо, прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас. 

В сектор "Земеделие" - създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс, изброи още Станев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ