Франция и Германия разработват заедно изтребител от ново поколение

Франция и Германия разработват заедно изтребител от ново поколение

Франция и Германия разработват заедно изтребител от ново поколение

Франция и Германия подписаха споразумение за 150 млн. евро за разработката на прототип на ново поколение изтребител. Проектът е разглеждан от Европа като жизненоважен метод за отбраната на континента, без нуждата от външна помощ. По новия прототип ще работят компаниите Dassault Aviation и Airbus. Очаква се той да бъде готов до 2040 г. и да замести френския изтребител Rafale и използвания от „Луфтвафе” Eurofighter, информира „Ройтерс”.

Прототипът ще получи обща инвестиция от 4 млрд евро преди да бъде завършен, което се планира да се случи до 2026 г., а 16 г. по-късно завършеният изтребител ще започне да се произвежда. Компаниите Dassault и Airbus ще разработят самия самолет, а двигателят за него ще бъде създаден от Safranand MTU Aero Engines.

„Това е много амбициозен проект между Франция и Германия, към който се присъединява и Испания. Това ще даде възможност на нашите нации да се изправят срещу заплахите и предизвикателствата от втората половина на 21 в. и илюстрира нашата воля и амбиция за европейска отбрана“, заяви министърът на армията в Париж Флоранс Парли, малко след церемонията по подписването на договора с нейните колеги от Мадрид и Берлин.

Испания ще вземе участие в началната фаза на разработката и ще се присъедини формално към проекта през 2020 г., като ще инвестира в него 50 млн. евро. По-рано и парламентът на Германия одобри финансирането на проекта.

Новият договор за „Бойни въздушни системи за бъдещето“ включва финансиране за първоначалните проучвания и технологии за създаването на прототипа, двигателите и помощното оборудване за самолета. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ