Франция се прицели в големите. Облага с данък технологичните гиганти

Франция се прицели в големите. Облага с данък технологичните гиганти

Франция се прицели в големите. Облага с данък технологичните гиганти

Френският парламент окончателно одобри днес въвеждането на данък за онлайн гигантите, което направи Франция една от първите страни, облагащи оборота им, предаде Франс прес.

Текстът бе приет с окончателно гласуване във френския Сенат. Очаква се данъкът да се прилага за около 30 онлайн компании, сред които са Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook), Амазон (Amazon) - наричани с акронима ГАФА - както и Мийтик (Meetic), Еърбиенби (Airbnb), Инстаграм (Instagram) и френската Критео (Criteo), и да донесе на хазната 400 милиона евро през 2019 година и 650 милиона евро през 2020 година.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер критикува започването на разследване от САЩ за влиянието, което френският данък ще окаже върху американските дигитални компании. Министърът подчерта, че трябва да преобладава диалогът и настоя за "международно решение".

"Дълбоко вярвам, че между съюзници трябва и може различията да се уредят по друг начин, а не чрез заплаха", заяви Льо Мер пред Сената.

"Франция е суверенна държава, тя взема независими решения за данъчните разпоредби и ще продължи да решава независимо за фискалната си политика", каза френският министър на финансите, цитиран от БТА.

"Искам още веднъж да кажа на американските ни партньори, че това трябва да ги стимулира да ускорят още повече работата върху намиране на международно решение за облагането с данъци на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие", добави той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди вчера разследване на плана на Франция да обложи с данъци технологични компании.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър разполага с до една година, през която да проучи дали планът на Франция за въвеждане на дигитален данък ще засегне американските технологични компании.

Разследването по раздел 301 от Търговския закон от 1974 година ще определи дали данъкът е неправомерна търговска практика. Администрацията на Тръмп използва същия раздел миналата година, за да разследва политиката на Пекин в областта на технологиите, което доведе до налагане на мита върху китайския внос за 250 милиарда долара, припомня Асошиейтед прес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ