Френският парламент прие спорен закон за имигрантите

Френският парламент прие спорен закон за имигрантите

Френският парламент прие спорен закон за имигрантите

Френските депутати приеха на първо четене спорния проектозакон за имиграцията и правото на убежище след бурни спорове, които продължиха повече от 60 часа от петък до неделя.

Проекта, внесен от вътрешния министър Жерар Коломб, беше одобрен с 228 гласа, 130 „против“ и 24-ма „въздържали се“ и предизвика за пръв път пропукване сред управляващите в Националното събрание, включително и напускането на депутат от парламентарната им група. Предстои гласуването в Сената.

Един от най-спорните текстове предвижда двойно удължаване на срока на задържане на чужденците, очакващи експулсиране – от 45 на 90 дни. Правителството предвиждаше срокът да стане 135 дни. Според опозицията това означава „истински арест“, отбелязват френските медии.

Остри спорове, включително в управляващото мнозинство, имаше и за предложението задържането на малолетните имигранти заедно със семействата им. Според цитираните данни във Франция през 2017 г. са били задържани 275 деца, включително бебета. Опозиционен депутат нарече това „варварство“, друг припомни, че Франция, страна на човешките права, не може да лишава от свобода деца. В крайна сметка тестът беше приет.

Проектът намалява сроковете за подаване на молби за убежище. Предвижда наказание от една година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Със спорове минаха предложенията за реда за узаконяване на нелегалните имигранти.

По данни, цитирани от „Фигаро“, през миналата година са подадени 121 000 молби за убежище, включително около 20 000, за които вече е започнала процедура в Дъблин, т.е. искащите убежище вече са регистрирани в друга страна от ЕС, в която по принцип трябва да бъдат върнати.

На фона на сегашната имигрантска вълна, Световната банка предупреди, че до 2050 г. се задава нова вълна от „климатична миграция“ заради сушата в субсахарска Африка, която ще принуди 86 млн. души да търсят нов дом.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ