„Гардиън“: Българин е замесен в тайна схема на Азербайджан за пране на пари и лобиране

„Гардиън“: Българин е замесен в тайна схема на Азербайджан за пране на пари и лобиране

„Гардиън“: Българин е замесен в тайна схема на Азербайджан за пране на пари и лобиране

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан според разследване на „Гардиън“, цитирано от БНР.

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, пише вестникът. Сред назованите имена е това на Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

Според „Гардиън“ Митрев е получил най-малко 425 000 евро през британски компании за частни консултантски услуги на местната азербайджанска компания „Авуар“. Той признава плащанията, но твърди, че те са законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, казва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги на Митрев могат да се окажат неприятни за съпругата му Ирина Бокова, генерален  директор на ЮНЕСКО, пише „Гардиън“. Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция и изтъква, че не е знаела за бизнес делата му. Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала „Моцарт“, на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а освен това е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена „Азербайджан – земя на толерантността“.

Според „Гардиън“ в схемата, наречена „Азербайджанска пералня“, ръководството на тази страна, обвинявано в нарушаване на човешките права, системна корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания за близо 3 млрд. долара между 2012 и 2014 г.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ