ГЕРБ и БСП в пореден спор за икономическия растеж на страната

ГЕРБ и БСП в пореден спор за икономическия растеж на страната

ГЕРБ и БСП в пореден спор за икономическия растеж на страната

Поредна порция обвинения за манипулирани данни относно икономическия растеж на страната отправи БСП към управляващите, след като в петък поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и правителството. „Ябълката на раздора“ се оказаха данните на НСИ за 3,3% ръст на брутния вътрешен продукт за 2019 г., но по изчисления на Румен Гечев от БСП той излизал доста по-нисък.

От Националния статистически институт вчера признаха, че има разминаване в данните за БВП в тримесечната им статистика. Експертите обаче са категорични, че данните не са манипулирани. И уточняват, че данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП. Според Календара на НСИ резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за Брутен вътрешен продукт (БВП), а на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 г.

От БСП обаче отново избухнаха в обвинения. „Националната статистика по скоро прилича на „лотария“, където се „търкат талончета“, а дори и на „колело на късмета“. Данните за размера на БВП наподобяват „захарен памук“, с който правителството „залива“ хората, без да обясни, че те са предварителни, а не окончателни“, заяви депутатът от левицата Румен Гечев.

А отговорът на ГЕРБ не закъсня. „БСП за пореден път се опитаха да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в Еврозоната“, бе отговорът на депутатът Александър Иванов.

Според управляващите, от опозицията се опитват да отправят манипулативни внушения, които определиха като „фалшиви новини“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ