Гласуване с подвижни урни за хората под карантина предлагат ГЕРБ и Патриотите

Гласуване с подвижни урни за хората под карантина предлагат ГЕРБ и Патриотите

Гласуване с подвижни урни за хората под карантина предлагат ГЕРБ и Патриотите

ЦИК да изработи правила, по които лицата под карантина или в лечебно заведение, да могат да гласуват, предвиждат внесените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март 2020г. Те трябва да могат да упражнят правото си на вот както е предвидено в Изборния кодекс за хората с увреждания - подвижна урна или в специални секции, обясни председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова.
Заложено е ЦИК да осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на всички участници в изборния процес като изработи специални протоколи и мерки за осигуряване на специфичните противоепидемични мерки в условията на епидемията от коронавирус.
 Вносителите са се поучили от практиката на други държави, които са провели избори в условията на пандемията от Ковид-19 като Русия, Франция, Румъния. Смятаме, че ще дадем по този начин възможност на всички български граждани да участват в изборите, подчерта Дариткова.

Хората с изтекли документи за самоличност ще могат да се идентифицират пред секционните избирателни комисии с тях, са предвидили също авторите на поправките. Целта е да се избегне струпвне пред службите на МВР. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските служби ЦИК със свое решение ще определя, в зависимост от ситуацията в съответната държава, броя на членовете на СИК, който обаче не може да бъде по-малък от трима, допълни зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов.
Предвидена е и възможност ЦИК да може да съобрази мерките с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти.
Обявената от президента дата за парламентарните избори - 4 април, скандализира не само католическата, но и арменската, еврейската общност, защото тогава е Възкресение Христово за тях, коментира и Младен Шишков от ГЕРБ. По думите му, в този светъл ден ще изискваме от тази част от обществото да извършват някакъв вид работа, като участие в изборните секции.  Той припомни, че за евреите това е четвъртият ден от Пасха, когато те нямат право да извършват абсолютно никаква физическа дейност. Това до голяма степен също ще ограничи възможността за вот, смятат управляващите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ