ГЕРБ иска Радев да разсекрети разговора си с руския патриарх

ГЕРБ иска Радев да разсекрети разговора си с руския патриарх

ГЕРБ иска Радев да разсекрети разговора си с руския патриарх

Парламентарната група на ГЕРБ призовава президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата му с руския патриарх Кирил, като се позова на високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена на този разговор. Това съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът  от ГЕРБ Тома Биков, цитиран от Агенция „Фокус“.

Мотивите за искането са да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали националната ни позиция е била една при премиера, една при президента, поясни Биков и добави, че се надява президентът да е защитил българската национална позиция.

Руската църква разпространи видеозапис с изказване на Кирил през президента Радев, в което руснакът заявява на българския държавен глава: „Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия. (…) Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България".

Подобно публично изказване със странно властен тон направи Кирил и преди да си замине.

Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така, както са участвали и други националности, коментира днес депутатът Биков.

„Надяваме се президентът да е защитил националната позиция и България да е имала национална позиция от всички институции по време на честването на 140 години от Освобождението на България“, изтъкна той. По думите му темата е свързана не само с миналото, а и с настоящето и бъдещето.

„Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция“, подчерта Биков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ